Generasjonsskiftet i Oslo

Det kunne nesten vært far og sønn, så stor avstand er det i alder mellom avtroppende byrådsleder Erling Lae (63) og Stian Berger Røsland (32).

Stian Berger RøSland

Det kom det ikke som noen stor overraskelse at Høyre valgte å bytte mannskap i hovedstaden i god tid foran neste kommunevalg. Ved å trekke seg to år før valget gir Erling Lae neste generasjon god tid til å bygge seg opp i byrådet.

Erling Lae har ledet byrådet i Oslo de siste ni årene. I 2000 dannet han byråd med KrF og Venstre, mens han i 2003 tok med Fremskrittspartiet. Hovedstaden er sammen med Bergen de to eneste kommunene som har parlamentarisk styringsmodell.

Den avtroppende byrådslederen har hatt en rekke politiske verv, som rådgiver i det daværende forbruker- og administrasjonsdepartementet var han på 80-tallet en av pådriverne for liberaliseringen av åpningstidsloven.

Den påtroppende byrådslederen er heller ingen nykommer politisk. Stian Berger Røsland ble valgt inn i bystyret i 1999. Han har vært en av Erling Laes nærmeste medarbeidere som byrådssekretær og de siste årene finansbyråd i hovedstaden.

Røsland er utdannet jurist og har hatt en rekke verv i Oslopolitikken. I november fyller den påtroppende byrådslederen i Oslo 33 år. Med generasjonsskiftet i Rådhuset har Høyre staket ut kursen mot kommunevalget 2011.

Etter forrige kommunevalg skrev jeg en bloggpost som viste at særlig Høyre gjorde det bedre i kommuner der ordførerne tok gjenvalg enn i resten av landet. Tror du Høyre vil beholde makta i Oslo med nytt mannskap eller går det mot regimeskifte?