Regnefeil førte til kaos

En regnefeil i prognosene førte til kaos i mandatfordelingen ved stortingsvalget.

Valgurne

Jeg skrur klokka et døgn tilbake, til kvelden etter valget. Sammen med vår tallknuser og regnemester Terje Sørensen sitter jeg i redaksjonen og går igjennom hvem som har kommet inn på Stortinget og hvem som er ute i alle landets fylker.

Når vi kommer til Rogaland oppdager vi noe merkelig. De opptalte stemmene viser at det er Fremskrittspartiet som skal det siste mandatet i fylket, ikke Kristelig Folkeparti slik prognosene til Statistisk Sentralbyrå forteller.

Vi ser på hverandre og kontrollregner. Operasjonen er ikke så vanskelig. Det er jo tross alt bare stemmetallene som skal divideres med delingstallet, en operasjon som tar 15-20 sekunder på en kalkulator. Det er feil i prognosene.

I formiddag benektet SSB overfor Haugesunds avis at de hadde gjort noen feil. “Nå er resultatet for Rogaland endelig. Det viser at Kjell Arvid Svendsen beholder plassen med 180 stemmers margin. Det bekrefter Arvid Lysø, prosjektleder i Statstisk sentralbyrå over Haugesund Avis”. Saken ble publisert 10.53. De opptalte stemmene viste da som kvelden før at Svendsen ikke ville komme inn, men at det siste mandatet i Rogaland gikk til Fremskrittspartiets fjerdekandidat Bente Thorsen.

Noen timer senere ble prognosen korrigert. Mandatfordelingen ble slik vår regnemester mente den skulle være etter å ha regnet i 15 sekunder tirsdag kveld.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa bekrefter at det var en feil i prognosemodellen til SSB. Dermed kunne mandatfordelingen vært korrekt langt tidligere, dersom myndighetene hadde brukt valgresultatet til å beregne mandater.

Valgforsker Hanne Marthe Narud rister oppgitt på hodet og synes synd på de to som har trodd de var stortingsrepresentanter. De to vet ikke helt hva de skal tro.