Alene i valglokalet

Det er litt høytid over det å avgi en stemme. I dag opplevde jeg å være den eneste velgeren i lokalet både til stortingsvalget og kirkevalget.

Kanskje skyldes det lave oppmøtet i mitt valglokale i formiddag at det er rekordmange velgere som i år har forhåndsstemt. Bare i hovedstaden er det avgitt over 109.000 stemmer før valglokalene åpnet søndag formiddag.

I hele landet har antall forhåndsstemmer passert 707.489. Mange kommuner hadde valglokalene åpne i går, likevel er det mange som fortsatt ikke har stemt.

Spørsmålet er om det store antallet forhåndsstemmer gir økt valgdeltagelse elelr om Norge nå går mer i retning av nabolandene Sverige og Finland der mange forhåndsstemmer gjør at det er færre velgere besøker valglokalet valgdagen.

Alle de siste målingene viser i praksis dødt løp. Selv om overvekten av mandater ser stor ut, er det i realiteten svært få stemmer som skiller partiene i kampen om sistemandatene i flere av fylkene. Politikerne har dermed rett når de sier at alle stemmer teller.

Her i studio 2 begynner det meste å bli klart for kveldens store valgsending. Du kan følge oss på TV 2 fra klokken 20 og på Nyhetskanalen gjennom hele natta. I tillegg gir vi deg alle tallene på vår omfattende resultatside på tv2nyhetene.no.