Byrådet som sprakk

I snart to år har Høyre, Fremskrittspartiet og KrF styrt Bergen. I dag sprakk det.

Det var spørsmålet om innkreving av bompenger på to store samferdselsprosjekt, ringvei vest og bybane som ble spikeren i kista for det borgerlige flertallsbyrådet.

Bompenger ble en svært vanskelig nøtt for byrådspartiene. Frp har landsmøtevedtak på at de skal si nei, mens de to andre byrådspartiene var bundet av en avtale med Arbeiderpartiet om bompenger som en del av finansieringen.

KrFs gruppeleder i Bergen bystyre beklager byrådssprekken på sin blogg. Lederen for KrFU, Kjell Ingolf Ropstad skriver på sin valgblogg at saken viser hvor vanskelig det er å stole på Fremskrittspartiet, som nå mister sine to byråder i Bergen.

Samme dag som flertallsbyrådet i Bergen sprakk, skiftet KrF side i en viktig sak i Rogaland fylke, da de stemte sammen med Høyre og Frp. Dermed gikk KrF vekk fra et budsjettvedtak de gjorde sammen med partiene på venstresiden.

Torsdag samler Dagfinn Høybråten partifellene til landsmøte i Kristiansand. I dag gjorde han det helt klart at han utelukker regjeringssamarbeid med Frp og SV, og at KrF heller ikke vil være noen garantist for en Arbeiderpartiregjering.

Tror du et bredt borgerlig samarbeid kan ha livets rett, eller viser byrådssprekken i Bergen at det er for stor avstand mellom de borgerlige partiene?