Hva ser de i krystallkula?

Hva vil de rødgrønne satse på i 2010 dersom de vinner Stortingsvalget i høst?

Stoltenberg Budsjettkonferanse

Kalenderen viser tidlig i mars. Det er på denne tiden av året regjeringen samles til den første tautrekkingen om statsbudsjettet for neste år.

– Om jeg var finansminister vill jeg satset å noe sikkert og trygt som å bygge veier og jernbane, det er investeringer som varer i mange år fremover, sa tidligere statsråd i departementet Høyres Per-Kristian Foss på Nyhetsfrokost.

Fredag kommer den nasjonale transportplanen for de neste ti årene. Alle partiene har tatt selvkritikk og lovet at de vil satse på vei og jernbane. Men som navnet sier er det bare en plan. Om viljen til å satse er der ser vi først i 2010-budsjettet. Rammene i den nåværende transportplanen ble først oppfylt da finanskrisen kom.

Før budsjettkonferansen klargjorde finansdepartementet to ringpermer. En med ønskelistene til statsrådene og en med de makroøkonomiske utsiktene. Prognosene for 2010 er mer usikre enn noen gang før som følge av finanskrisen.

I vanlige år er det først i august regjeringen bestemmer seg for de såkalte profilpottene i budsjettet, altså hvor det skal brukes ekstra penger. I år vil de nok også ta en ekstra kikk i krystallkula og justere prognosene på høstparten.

Dersom du var statsråd, hva ville du satt øverst på prioriteringslisten?