Tøff valgthriller i vente

Drøye sju måneder før Stortingsvalget er det dødt løp mellom de to blokkene.

Gallup2 Februar09

For nøyaktig fire år siden viste partibarometeret fra TNS Gallup at de rødgrønne hadde flertall 50,5 prosent av velgerne og 88 mandater. Venstre lå under sperregrensa og det meste tydet på rødgrønn seier. De fikk flertall med 48 prosent.

Siden den gang er SVs oppslutning mer enn halvert (fra 14,5), Arbeiderpartiet har styrket seg og Venstre har ikke ligget under sperregrensa på to år.

Dagens måling TNS Gallup har laget for TV 2 viser at de tre rødgrønne partiene har en samlet oppslutning på 47,2 prosent. Opposisjonspartiene har 50,2 prosent, men det er ikke nok til flertall. Partiet Rødt havner på vippen som i desember.

Regjeringspartiene får 84 mandater, den borgerlige opposisjonen 83. De to partiene på høyresiden får 66 mandater, mens Bondevik-partiene får 44.

Bakgrunnstallene viser at mange velgere er usikre på hvilket parti de skal stemme på. Flere av dem er velgere som stemte på Fremskrittspartiet og Høyre.

Valgforsker Hanne Marthe Narud mener det ligger an til en valgthriller til høsten. Hvem tror du vinner kampen om makten?