Venner eller fiender?

Knallharde maktkamper preger flere av nominasjonene foran Stortingsvalget. Flere Stortingsrepresentanter risikerer å bli vraket av sine egne.

Holmaaschaudhry

De SV-reprsentantene Heikki Holmås og Akthar Chaudhry kjemper en innbitt kamp om politisk fremtid. Begge ønsker å bli nummer to bak Kristin Halvorsen i Oslo. Kampen vekker avsky i andre deler av SV, blant annet i Holmås sin hjemby Bergen.

I Telemark Arbeiderparti ble rekkefølgen snudd på hodet. Listetopp for fire år siden Sigvald Oppebøen Hansen. Han er kanskje mest kjent som leder i pensjonsstyret på Stortinget. I helgen måtte han kjempe mot to utfordrere for å berge tredjeplassen.

Senterpartiet i Hordaland vraket Steinulf Tungevik fra toppen av sin liste, til fordel for Kjersti Toppe. Hun var en av stemmesankerne ved sist lokalvalg i Bergen. I Møre og Romsdal klarte Jenny Klinge å beholde førsteplassen, men ikke uten kamp.

I Østfold Høyre falt det uvanlig sterke ord under nominasjonskampen. Martin Engeset ble vraket fra Stortinget etter en langvarig og bitter maktkamp.

Selv om de fleste nominasjonsmøtene går rolig for seg, utkjempes det mange personkamper, i de store partiene skjer de ofte på plassene bak listetoppene.

Men de fleste partiene har svært lukkede nominasjonsprosesser. Det er bare en liten av del av medlemmene som foreslår kandidater og som deltar i nominasjon. Flere forslag om at velgerne skal ha større innflytelse på hvem de kan stemme på har blitt avvist. Hva mener du?