Halvorsens hønsegård

Velkommen til finansminister Kristin Halvorsens hønsegård. Jeg tror ikke hun eier så veldig mange høner, men hun hevder hun har noen å plukke.

Halvorsen Taler1

Jeg satt temmelig alene i Stortingets presselosje og fulgte de siste timene av debatten om neste års statsbudsjett, før det ble vedtatt i natt.

I den siste timen av en lang debatt er ofte politikerne litt mer løsslupne enn tidligere på kvelden. Da finansminister Kristin Halvorsen ble utfordret på hvorfor hun i følge VG mener folk skal shoppe så det svir, smalt det kontant tilbake.

– Jeg har ikke sagt at folk skal shoppe så det svir. Jeg har ikke bare én høne å plukke med VG, jeg har en hel hønsegård, sa Halvorsen (se referatet kl. 23.16). Da jeg spurte henne hvor mange høner det bor i Halvorsens hønsegård sa hun mange.

Neste års statsbudsjett ble altså vedtatt i natt uten store endringer. Med unntak fra noen uromomenter i opposisjon, virket det som om Halvorsen hadde full kontroll i hønsegården, godt hjulpet av finanskomiteens leder Reidar Sandal.

Rett nok ble et forslag fra Høyre om å utvide permitteringsperioden i bedrifter oversendt til regjeringen. Det betyr at regjeringen vurderer å gjøre akkurat det. Hvilke andre endringer som kommer i det justerte budsjettet om åtte uker vet ingen.

Hvilke nye krisetiltak mener du regjeringen bør vurdere på nyåret?