Utgått på dato

I dag vedtar Stotinget statsbudsjettet. Alle er enige om at det ikke er godt nok.

Halvorsen Talerstol2

Kritikken mot budsjettet startet da det ble lagt frem. En samlet opposisjon, byggebransjen, næringslivet og fagbevegelsen har alle lenge bedt om endringer, men regjeringspartiene har bare flyttet på lommerusk før de vedtar budsjettet i dag.

Det ble fleipet om Tornerose, da regjeringen innrømmet at det trengs nye krisetiltak for å redusere en raskt økende arbeidsledighet. Men det vil ta flere uker før tiltakene er klare. En samlet opposisjon er kritiske og mener budsjettet er fiksjon, ikke virkelighet.

Før helgen sluttet også Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen seg til kravet, og i dag kom regjeringen etter. Bare timer før budsjettdebatten starter varslet også finansminister Kristin Halvorsen den nye krisepakken.

I sju uker har Stortinget jobbet med budsjettet, de rødgrønne står fast på det regjeringen sa. Men det er liten tvil om at statsbudsjettet allerede har gått på dato. Regjeringen spår fortsatt økonmisk vekst, lavere arbeidsledighet og høy oljepris.

Opposisjonen vurderte å kreve dagens finansdebatt utsatt. I stedet inviterer de regjeringen til dugnad for å redusere ledigheten. Hva mener du bør gjøres?