Nå ryker jobbene

Entreprenøren Skanska kutter 800 årsverk i Norge. Nå starter nedbemanningen.

Lundteigen Gravemaskin

Det er en gigant i bygge- og anleggsbransjen som nå kutter kraftig i arbeidsstokken. Skanska er en stor aktør når det gjelder bygging av boliger, næringsbygg og samferdselsprosjekter. Dagens oppsigelser er dramatiske.

Skanska varsler nedbemanning på 3200 i Norden. Samtidig kansellerer Selvaag prosjekter og varsler permitteringer. De to blir neppe alene om å nedbemanne.

Prognosene for bygge- og anleggsmarkedet har i lengre tid vist fallende ordrereserve og alle piler har pekt i retning av at ledigheten ville øke dramatisk.

I flere reportasjer og bloggposter har jeg beskrevet et Norge som forfaller. En ordning som skulle gi kommunene økt mulighet til å vedlikeholde skoler ble avviklet av den rødgrønne regjeringen for et år siden. Den blir gjeninnført neste år. Selv om bevilgningene til vedlikehold av veiene har økt, blir veiene stadig dårligere.

I induistrien har finanskrisen vært synlig en stund. Mange bedrifter har nedbemannet. Nå kommer krisen for alvor til bygge- og anleggsbransjen.

Byggenæringen gjentar kravet fra tidligere i høst om at regjeringen må iverksette en rekke strakstiltak for å berge arbeidsplasser. Så langt er få tiltak iverksatt og BNL frykter at regjeringen ikke har innsett alvoret i situasjonen.

Tror du Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen vil lytte til innspillene nå?

BLOGGER DU? Lag en lenke til tv2nyhetene.no og ping din blogg hos Twingly.