– Det lukter vondt

– Skolen er stygg. Det lukter vondt. Sjekk gymgarderoben og ta en tur på do.

Meldingene kom som perler på en snor fra elevene til ordføreren da jeg sammen med fotograf Lars Unneberg i går besøkte noen skoler i Rælingen kommune. På undomsskolen brøt et av de to svømmebassengene sammen tidligere i høst.

Ordføreren Øyvind Sand fra Arbeiderpartiet var ikke stolt over det han fikk se, men som han sa: – Det er jo dette er virkeligheten i Norge, kommunene trenger hjelp fra staten.

1284

Kommunenes interesseorganisasjon KS har kartlagt at planene er klare for å bygge og vedlikeholde for 20 milliarder mer enn budsjettet åpner for neste år. To av tre kommuner har svart på undersøkelsen, trolig kan kommuner og fylker sette i gang byggeaktivitet for rundt 30 milliarder kroner neste år.

Samtidig er ledigheten i byggebransjen på vei ti himmels. Både Ap-ordfører Øyvind Sand og KS-leder Halvdan Skard mener regjeringen burde bruke byggeplanene som et tiltak for å sysselsette flere bygningsarbeidere. Men regjeringen mener neste års statsbudsjett er godt tilpasset den økonomiske situasjonen og sier nei.

I statsbudsjettet gjeninnfører de rett nok en utlånsordning for oppussing av skoler, kirker og svømmehaller, hvor staten gir kommunene rentefrie lån. Men dette er den samme ordningen som de rødgrønne valgte å fjerne for bare et år siden.

Bare neste år kan kommunene starte bygging og vedlikehold for et større beløp enn regjeringen har satt av til utlån i mange år fremover.

Hva synes du om at skoler, aldershjem, kirker og andre kommunale bygg forfaller, samtidig som stadig flere bygningsarbeidere mister jobben?

BLOGGER DU? Lag en lenke til tv2nyhetene.no og ping din blogg hos Twingly.