300 dager til valget

I morgen er det 300 dager til du bestemmer hvem som skal styre Norge til 2013.

Meningsmålingene har lenge vist at regjeringspartiene er i klart mindretall, men etter at ordet finanskrise dukket opp har Arbeiderpartiet vokst og Fremskrittspartiet falt. Et stort borgerlig forsprang har blitt betydelig mindre de to siste månedene.

301 dager før valget er partiene godt i gang med å nominere kandidater. Det mest spennende er ofte det som skjer på plassene bak toppkandidatene.

Ikke uventet ble Erna Solberg i helgen valgt til listetopp Hordaland Høyre foran Øyvind Halleraker og byråd Henning Warloe. Høyre har i dag tre fra Hordaland og på fjerdeplass følger 22 år gamle Eivind Nævdal-Bolstad.

I Hordaland KrF ble Ingebrigt Sørfonn vraket fra toppen av lista til fordel for Laila Dåvøy. Det åpnet opp for 25 år gamle Fllip Rygg på andreplass. Han er leder for partiets bystyregruppe i Bergen og beskrives som et politisk talent.

Dagfinn Høybråten ble for andre valg på rad i helgen klar som listetopp i Rogaland, mens Bjørg Tørresdal bytter fylke og topper for KrF i Nord-Trøndelag. I Aust-Agder ble lederen av Kristelig Folkepartis Ungdom Kjell Ingolf Ropstad listetopp.

I Sør-Trøndelag har SV satt 24 år gamle Snorre Valen på topp etter Øystein Djupedal, mens de to nestlederne Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell topper listene i henholdsvis Hordaland og Akershus.

Nominasjonsprosessene har ikke kommet like langt i alle partiene, men i flere fylker er det altså nye, unge kandidater som kan komme på Stortinget. Den lange valgkampen 2009 er godt i gang. Hvem tror du vinner?