Det blir som Stoltenberg vil

Jens Stoltenberg får det som han vil, men den rødgrønne regjeringen er delt i to.

Stoltenbergbrustad

– Det avgjørende her er at vi får tatt de beslutningene jeg mener er riktig og nødvendig, sa Stoltenberg da han presenterte regjeringens syn på tjenestedirektivet.

Det er imidlertid full strid internt i regjeringen. Senterpartiet har allerede varslet at de tar dissens. SV kommer til å gjøre det samme.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen mener den interne striden i regjeringspartiene svekker de rødgrønne før valget.

Dagens uttalelse fra Stoltenberg fikk meg til å tenke på regjeringens forhold til Stortinget. En regjering sitter nemlig bare så lenge den har Stortingets tillit. Nå trenger ikke Stoltenberg bekymre seg, han får støtte fra de borgerlige partiene.

I en bok tidligere Ap-statsråd Matz Sandmann ga ut for noen år siden omtalte han ulike statsministres forhold til Stortinget. Der hevdet han blant annet at Kjell Magne Bondeviks første regjering operete etter prinsippet: Siden regjeringen ikke har tillit leter den etter andre verdier, mens Jens Stoltenbergs første regjering i følge Sandmann styrte etter prinsippet: Vi regjerer så lenge selvtilliten er større enn tilliten.

I dag kunne kanskje Sandmann fått et nytt utsagn for å beskrive Stoltenbergs andre regjering, og det med regjeringssjefens egne ord. “Det avgjørende her er at vi får tatt de beslutningene jeg mener er riktig og nødvendig”. Hva mener du?

BLOGGER DU? Lag en lenke til tv2nyhetene.no og ping din blogg hos Twingly.