Lønnskamp eller politimangel?

Er få politifolk et resultat av organiserte aksjoner? I så fall venter arbeidsretten.

Politimotorsykkel Foto: Kjetil Løset TV 2

I dag tjuvstatet Stortingssesjonen med justisminister Knut Storberget. Han var kalt inn på teppet av Høyreleder Erna Solberg. Hun ville ha en forklaring på hvorfor det var så få politifolk på jobb i Oslo forrige helg.

Justisministeren avviste at det dreide seg om noen krise, at synes det er trist at det blir så mye negativ oppmerskomhet rundt politiet. Han vil heller skryte.

Flere i politiet har imidlertid slått alarm i lang tid. Blant dem er Finn Abrahamsen.

I Tromsø var det i helgen tilsammen tolv sykmeldte politifolk. Åtte av dem leverte egenmelding. For en uke siden var det en sykmeldt politimann i byen.

Etter debatten i Stortinget samtidig snakket jeg med Fornyingsminister Heidi Grande Røys som er arbeidsgiver på vegne av staten. Hun frykter at det ligger organiserte aksjoner bak mangelen på politifolk.

I så fall truer hun dem med å gå til arbeidsretten. Det er nemlig såkalt fredsplikt i arbeidslivet mellom lønnsoppgjør og staten følger nå politiet med argusøyne.

Tror du politifolk driver organiserte aksjoner? Hva mener du regjeringen bør gjøre for å sørge for at det er nok politifolk på gatene?