Den knalltøffe kampen

Få slag som er utkjempet i denne regjeringen har vært like tøffe som kampen om statsbudsjettet for 2009.

Akkurat nå snekrer regjeringen det siste budsjettet i denne Stortingsperioden. Det er budsjettet de rødgrønne skal gå til valg på neste høst og mange prestisjesaker kjemper om de samme kronene.

Senterpartiet åpnet budsjettuken med å gå knallhardt på banen da Per Olaf Lundteigen krevde et krafttak for vedlikehold av Norge. En enstemmig Senterpartigruppe på Stortinget står bak partiets finanspolitiske talsmann som forsøkte å gi påtroppende partileder Liv Signe Navarsete drahjelp.

I forrige uke dempet imidlertid finansminister Kristin Halvorsen forventningene om at regjeringen vil øke bevilgningene til veier, om SV skal være med på en samferdselssatsting handler det først og fremst om jernbane, mens Arbeiderpartiet gjerne vil ha begge deler.

Regjeringen må bevilge nesten to milliarder bare for å innfri samferdselsløftene, om de lar være å ta hensyn til kraftig prisøkning på prosjektene. I tillegg mangler det noen milliarder for å innfri løftet om at bistandsbudsjettet skal utgjøre en prosent av BNI. Det trengs mer penger til skoler, kommuner, sykehus og en rekke andre formål.

Tre forhold er helt avgjørende for statsbudsjettet. Det ene er hvor mye oljepenger regjeringen velger å bruke. Det andre er hvor mye skatteinntektene har økt og det tredje er utviklingen i sykefraværet. Alle disse nøkkeltallene fikk statsrådene på sitt bord da budsjettkonferansen startet. Kampen om budsjettkronene er knallhard.

Hva mener du er de viktigste sakene som regjeringen bør prioritere når statsbudsjettet legges frem 7. oktober?