Kampen om pengene

En knallhard kamp utkjempes nå bak lukkede dører. Regjeringen legger siste hånd på neste års statsbudsjett.

Per Olaf Lundteigen Foro Kjetil Løset

Mandag var jeg på tur med Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen. Han krevde at finansminister Kristin Halvorsen åpner pengesekken og sørger for at vedlikehold blir detviktigste i neste års statsbudsjett.

Også Arbeiderpartiet krever et løft i bevilgningene til vedlikehold og bygging av veier, men finansminister Kristin Halvorsen er ikke enig. I et intervju jeg gjorde med henne for Nyhetskanaleni forrige uke sa hun at det ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut mange av de store veiprosjektene.

Dermed tilspisser kampen om veikronene seg og blir en av de hardeste i sluttforhandlingene om neste års statsbudsjett. I følge Bygge- og anleggsbransjen er det ledig kapasitet og vil ikke være noe problem å sette i gang vedlikeholdsprosjekter for minst to milliarder ekstra neste år.

Fremdeles gjenstår en god del av regjeringens løfte om å oppfylle Nasjonal Transportplan, i underkant av to milliarder kroner. I tillegg har en lang rekke prosjekter blitt langt dyrere enn antatt. Det gjør at gapet mellom regjeringens løfter og folks forventninger i følge stadig flere rødgrønne politikere er enormt.

En forbedring av infrastrukturen er lakmustesten på om vi har en regjering som gjør det som er viktigst først, sa Per Olaf Lundteigen til TV 2. Tror du regjeringen vil bestå Lundteigens lakmustest?