Velgere på vandring

Langt flere velgere skifter parti enn for en del år siden. TV 2s store halvårsgallup viser at de går fra rødt til blått.

Velgerflukt_illus_6_612477p

Det er ingen tvil om at Fremskrittspartiet og Høyre har hentet flest nye velgere som stemte ved valget i 2005, mens alle de tre regjeringspartiene ligger på minusiden. Et lite minus har også KrF og Venstre, mens Rødt har dukket opp på plussiden, fordi tidligere SV-velgere ser ut til å vurdere partiet.

Flere av dere som leser bloggen min jevnlig har spurt om bakgrunnstall og etterlyst overgangsmatriser. I halvårsgallupen har vi brukt data TNS Gallup har samlet inn for TV 2 i tidsrommet januar – juli. Dermed er det så mange intervjuer at vi med sikkerhet kan si mye mer om velgeroverganger enn i en enkeltmåling.

tv2nyhetene.no kan du selv klikke deg frem og tilbake i det politiske landskapet. Dette er deler av en såkalt overgangsmatrise. Denne gang har vi valgt å presentere vandringer mellom partiene, og utelatt velgere som sa de ikke stemte sist eller ikke hadde stemmerett.

For deg som lurer på hjemmesitterne: Fremskrittspartiet henter flest, fulgt av Arbeiderpartiet og Høyre. Blant velgere som ikke hadde stemmerett i 2005 er det Arbeiderpartiet og Høyre som henter flest velgere.

Hva tror du er årsaken til at så mange velgere er på vandring? Hvorfor tror du partiene på høyresiden henter velgere fra alle de tre regjeringspartiene?