EU vil registrere bloggere

Kunne du tenke deg å blogge på lisens fra myndighetene som skal ha rett til å regulere innholdet på din blogg?

Foto: AFP/SCANPIX
Foto: AFP/SCANPIX

“Editorial independence and media pluralism”. Det høres ikke skummelt ut. Forslaget som kommer fra den journalistutdannede sosialdemokraten Marianne Mikko (Estland). Det er allerde vedtatt av kulturkomiteen i EU. Etter planen skal det behandles av Europaparlamentet 22. september. Les mer hos Europaparlamentet.

Den svenske bloggeren Henrik Alexandersson mener forslaget om å “klargjöra bloggernas ställning” betyr at alle blogger må ha en ansvarlig redaktør. Dermed må alle bloggere registrere seg og det kan bli umulig å blogge anonymt. I tillegg kan blogger bli avgiftsbelagt i et forsøk på å beskytte de tradisjonelle mediene mot konkurranse. Går forslaget igjennom kan det ende som et EU-direktiv. Dermed kan det også bli virkelighet for norske bloggere.

Den siste uken har jeg her hjemme oppdaget en anonym blogg der en kjent politiker blir beskyldt for å ha kommet på kontoret til en annen kjent politiker for å be om sex. Denne bloggen er nå fjernet fra nettet. Svært mange andre bloggere skaper imidlertid en interessant samfunnsdebatt og er svært lesverdige.

I EU har den svenske parlamentarikeren Christofer Fjellner fra Moderaterna slaktet forslaget om registrering og avgiftsbelegging av bloggere. Han mener det er klare likhetstrekk med George Orwells 1984.

Hva synes du om at EU vil registrere og avgiftsbelegge bloggere?

Les hele forslaget her.