Et spørsmål om valg

Mens de aller fleste av oss var mest opptatt av hvem som skulle inn i regjeringen, la kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa fredag frem en svært viktig stortingsmelding.

Magnhild Meltveit Kleppa

– Du er ikke opptatt av lokaldemokratimeldingen da? spurte Meltveit Kleppa på vei inn i Stortingssalen. Jo da, svarte jeg. På Nyhetskanalen gjorde vi faktisk et intervju med henne om denne meldingen fredag.

En stortingsmelding som starter med et kapittel med tittelen “Derfor treng vi kommunane” virker kanskje ikke akkurat som en opplagsvinner. Men jeg kan forsikre deg om at dette er et dokument som vil bli lest av svært mange lokalpolitikere over hele landet. Regjeirngen vil blant annet lovfeste retten til lokale folkeavtsemninger. Rett nok skal de bare være rådgivende for politikerne og ikke bindene.

Den største nyheten er kanskje at regjeringen oppfordrer kommunene til å være med på et forsøk om å gi 16-åringer stemmerett. De vil at kommunene skal kunne bestemme å holde valglokalene åpne en time lenger, til klokken 21. Men de skrinlegger et spennende forslag om å flytte valget til søndag. Det blir nemlig for dyrt.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har begge har tatt til orde for å slå sammen lokalvalg med Stortingsvalg og dermed bare ha valg hvert fjerde år. Dette avviser kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa som skriver at det mest naturlige er å beholde valg med to års mellomrom. Hun vil la partiene bestemme dette.

I Sverige har de siden 1970 hatt lokalvalg samtidig som Riksdagsvalget. Der er det nesten like høy valgdeltagelse ved lokalvalg. Men statsminister Fredrik Reinfeldt vurderer en norsk variant, for å styrke lokaldemokratiet.

Magnhild Meltveit Kleppa og Senterpartiet er ikke alene om nærmest å ville holde lokalvalgdagen hellig. Også Høyre og Venstre har markert motstand mot en felles valgdag. Hva mener du?