Rosa sjampanje

Rosa sjampanje i glasset. Slik feiret tilhengerne av kjønnsnøytral ekteskapslov dagen.

Rosa Sjampanje Foto Lars Joakim Skarvoy Mediehuset Nettavisen

Med 23 mot 17 stemmer vedtok Lagtinget også det mest omstridte forslaget i den nye ekteskapsloven, nemlig at lesbiske skal ha rett til assistert befruktning. Resten av lovendringene var det større flertall for og Norge blir dermed det sjette landet i verden hvor homofile får rett til å gifte seg.

Bare et år gjenstår med møter i Odelsting og Lagting. De to avdelingene i Stortinget avvikles etter valget neste høst. Da skal lovsaker behandles av Stortinget i plenum. Men i dag var det fullsatt i Lagtinget.

Mens Stortinget selv sørger for bilder på intern-tv fra de andre debattene, satt svært mange i Stortinget og fulgte sendingen vår på TV 2 Nyhetskanalen. Vi var nemlig de eneste som valgte å la folk få lyd og bilde fra det historiske lagtingsmøtet.

Fremskrittspartiet og KrF har stått for den største motstanden. Men Lagtingspresident Inge Lønning dro inn selveste Magnus Lagabøter i debatten da han siterte: “Med lov skal landet byggjast, ikkje med ulov øydast”. Han mente ekteskapsloven måtte avvises fordi forarbeidet har vært alt for dårlig.

Lønning tilhører et lite mindretall i Høyre. Etter avstemningen ruslet han rolig inn på kontoret, mens den nylig avgåtte lederen i homobevegelsen Jon Reidar Øyan kom mot meg med hevede armer og sa wow. SeTV 2 Nyhetskanalen her.

Det vil gå rundt et år før de første homoekteskapene kan bli inngått i Norge. Vi ble sjette land til å innføre en kjønnsnøytral ekteskapslov. Etterpå feiret tilhengerne med rosa sjampanje. Hva mener du?