Den siste sovjetstat?

– Dere er jo den siste Sovjetstat, kom det spontant fra en svensk kamerat. Jeg hadde nettopp fortalt ham om Brustad-bua og at vi i Norge har søndagsstengte butikker.

Mens statsråd Trond Giske i går raste mot butikkjeden Maxbo, ruslet jeg rundt i Stockholms gater. Der gikk søndagshandelen livlig både på kjøpesentrene NK, Gallerian og Åhlens. Mange turister benyttet sjansen til å kombinere et besøk i gamla stan med litt shopping.

Den svenske søndagshandelen står i skarp kontrast til at flere norske butikkjeder i går aksjonerte med krav om en strengere åpningstidslov. Jeg har også tidligere blogget om pinseåpne butikker.

I Norge kan ikke matbutikker over 100 kvadratmeter holde åpent på søndager. Det er den såkalte Brustad-bua. Det var den jeg fortalte min svenske kamerat om da han spontant utbrøt: Dere er jo den siste Sovjetstat. Med klar henvisning til hva den tidligere næringsministeren Björn Rosengren sa om Norge under forhandlingene mellom Telia og Telenor.

Fra Stockholms pulserende liv en søndag ettermiddag var overgangen stor til Oslo. Her måtte jeg stå i kø i en matbutikk på under hundre kvadratmeter for på kjøpe et brød og litt pålegg.

Er Norge den siste Sovjetstat? Mener du butikkene holde åpnet som i Sverige eller er det bra at vi i Norge har en restriktiv åpningstidslov?