Storebror avlytter fotballfans

Mens hele Sverige går rundt i blågult og fremdeles tror de går videre i fotball-EM, skal Riksdagen vedta en svært omstridt lov som åpner for overvåkning av innbyggerne.

Riksdagen

Lørdag var hele Kungsträgården kledd i blågult. Selv valgte jeg en mindre fotballpub på Söder for å følge Sveriges kamp mot Spania. Stemningen var høy inntil det gjenstod et minutt av kampen.

Fredag satt jeg noen minutter som eneste tilhører i Riksdagen (bildet). Kontrasten til det store engasjementet for fotball var stort. Særlig fordi det bare gjenstår noen dager til politikerne her vedtar en lov som vil gripe inn i hverdagen til alle som oppholder seg i dette landet.

Den litt krypiske forkortelsen “FRA-lagen” betyr at svenskene innfører allmenn overvåking. Försvarets Radioanstallt vil få muligheten til å avlytte e-post, sms, webtrafikk, chat og telefonsamtaler uten at noen domsstol er innblandet. Protestaksjoner er etablert,

Tidligere het det ytre militære trusler, nå heter det ytre trusler. Den nye loven gjør alle til potensielt mistenkte, mens det tidligere måtte en konkret mistanke for et konkret lovbrudd til for å bli avlyttet.

Regjeringen har et like knapt flertall i Riksdagen som de rødgrønne i Stortinget. Men flere av de unge Riksdagsmedlemmene fra regjeringspartiene er mot. De blir nå utsattfor et massivt press. I det svenske bloggeuniverset brukes sterke virkemidler. I bloggernes verden har loven vært debattert lenge. Nå har også medienevåknet. Journalisterhar innsett at en allmenn overvåkning av kommunikasjon kan true kildevernet.

I går var det mange svensker som ringte fra fotballpub, først med håp, så med skuffelse i stemmen. Samtaler fra fremtidige landskamper kan bli avlyttet. Kanskje de burde bry seg litt mer om politikk. Hva mener du om allmenn overvåkning av kommunikasjon over landegrensene?