Bukken og havresekken

Når granskere skal granske seg selv er det alltid noen som stiller spørsmål ved om man får det beste resultatet når bukken passer havresekken.

jonas gahr stre2
Denne gang er det Frp, KrF og Venstre som krever en uavhengig gransking etter terrorangrepet i Kabul som kostet den norske journalisten Carsten Thomassen livet. En norsk UD-ansatt ble alvorlig skadet i angrepet.

De tre opposisjonspartiene vil at uavhengige granskere skal gå igjennom Utenriksminister Jonas Gahr Støres handlinger og ansvar, samt hvilke vurderinger som ble gjort av ulike departementer og sikkerhetstjenesten.

Utenriksministeren avviste på TV 2-nyhetene i går kveld at det er behov for en uavhengig gjennomgang og har støtte fra de tre parlamentariske lederne for regjeringspartiene.

De viser til at Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet allerede er i gang med en intern gransking. I tillegg har Utenriksminister Jonas Gahr Støre lovet Stortinget en gjennomgang tirsdag om en uke.

Når tre av opposisjonspartiene ønsker seg en uavhengig gransking begrunner de det med at det bør være andre enn de som skal granskes som sørger for å få all informasjon på bordet. Høyre sitter foreløpig på gjerdet og mener UD først bør avslutte sin interne gransking før andre eventuelt ser på saken.

Det er Frp-formann Siv Jensen som går lengst i ønsket om uavhengig gransking. Det er hun som bruker bildet med bukken og havresekken.

KrF-leder Dagfinn Høybråten understreker at han ikke er ute etter å plassere skyld, men blant annet fordi utenriksministeren var involvert i dramaet mener han de er klokt å la andre enn UD granske hvilke sikkerhetsvurderinger som ble gjort før besøket i Kabul.

Forrige gang det var snakk om gransking av Utenriksdepartementet var etter Tsnunamikatastrofen. Da ble det en uavhengig gransking etter ønske fra de daværende opposisjonspartiene på Stortinget.

Mener du regjeringen selv bør stå for gjennomgangen eller trengs det en uavhengig gransking slik tre av opposisjonspartiene har tatt til orde for?

26.jan.2008 @ 11:23av Betenkt

Jeg synes opposisjonen roper vel mye, men for en gangs skyld har de rett. Bukk og havresekk hører ikke sammen. Jeg synes Aftenpostens kommentar om samme tema var direkte pinlig, tanta i Akersgata bør skamme seg. Stein Kåre Kristiansen sa det eneste rette i denne saken på TV 2 i går kveld. Hva har regjeringen egentlig å frykte? Åpenhet er en tradisjon i Norge. Flertallarroganse er det eneste ordet som beskriver regjeringens nei til en uavhengig gransking, det er skummelt for demokratiet.

26.jan.2008 @ 12:44av Ingen supermann

Jonas Gahr Støre var liksom av de fleste journalistene, særlig av Vg kalt for supermann. Vel, ikke rart det om ingen får kikke ham i kortene. Er dette demokrati?

26.jan.2008 @ 16:03av Bengt

Du stiller et godt spørsmål, Kjetil. Jeg oppfatter ikke at du stiller et reellt spørsmål- det er vel heller retorisk. Svaret gir seg selv. Men for de rødgrønne er selv selvsagte ting vanskelig å forstå…. 🙂

27.jan.2008 @ 23:36av Mons Feywahl

Hvis Jan Petersen hadde beveget seg inn på Serena Hotell, ville det vel for faen smellet da også…! Man kan da ikke gardere seg mot muslimsk terror – især når en afghansk POLITMANN fyrer løs. Hvordan i helvete kan man forutse noe slikt. Er folk komplett idioter?! Jeg er høyremann, men jeg misliker sterkt at noen apekatter som Høybråten og Siv Jensen slår politisk mynt på en tragedie. – Da skal folk og land stå samlet, og ikke kaste boomeranger.

28.jan.2008 @ 21:44av Telemark

Hadde vi ikke vært i Afgahnistan hadde vi unngått disse tragiske dødsfallene på norske borgere. De som kritiserer regjeringen mest for Kabul-turen, er det som ivrer mest for at Norge skal dilte etter USA over hele kloden, mens vi ikke har soldater igjen i Norge. En for meg merkelig holdning. Men Norge og resten av Nato-styrkene blir nok ikke gamle i dette fjellandet. Å tro på en militær seier er en ren illusjon noe utviklingen vel beviser helt klart. Så tiden er inne til en revurdering av dette eventyret