Svenske ambisjoner

Klimaforliket mellom regjeringen og tre av de fire opposisjonspartiene ble av svært mange her hjemme rost som fremtidsrettet. Men svenskene har satt seg mer ambisiøse mål enn Norge, hevder miljøstiftelsen Zero.

stoltenberg og reinfeldt
I nabolandet har opposisjonspartiene gått inn for å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2020, mens den borgerlige regjeringen i Sverige vil ha kutt på 30 prosent.

I en kronikk i Dagbladet sammenligner Audun Rødningsby og Gudmund Skjeldal, begge rådgivere i miljøstiftelsen Zero, de norske ambisjonene med nabolandet. De to konkluderer med at Norges ambisjoner er puslete.

De to hevder at Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har ambisjoner om dobbelt så store kutt på hjemmebane som Jens Stoltenberg.

Det har gått en uke siden klimaforliket ble fremforhandlet i Stortinget. Alle partiene unntatt Frp står bak en avtale som Aftenpostens miljøskribent mente ville bli lagt merke til ute i verden. Dagsavisens Arne Strand hevdet i helgen at ingen regjering i verden har så ambisiøse klimamål som Norge.

I følge de to rådgiverne i miljøstiftelsen Zero viser Sverige hvordan et moderne samfunn kan omstilles i klimavennlig retning som tar målene om kutt på alvor. Rødningsby og Skjeldal hevder Norge driver for mye med kreativ bokføring for å bli best i klassen.

Hva mener du om klimaforliket? Hvem tror du er best i klimaklassen Norge eller Sverige?

24.jan.2008 @ 15:05av typisk norsk

kan ikke Stoltenberg slutte å snakke om at vi er best i verden når vi blir slått av Sverige i klimatiltak. Dette avslører nok en gang de røde regjeringspartiene som bløffmakere. Jeg tror mer på de to klimafolkene enn regjeringen.

24.jan.2008 @ 16:00av Vi henger etter

Det er typisk Norsk å være god. Tror vi… Sverige har lange tradisjoner i inovasjon og nyskapning. Tenk Volvo, Ericsson, etc. Hva sitter vi igjen med når oljen tar slutt… Det har lenge blitt hevdet fra Stoltenberg og co at vi skal være nyskapere på CO2 rensing og at vi skal vise vei i redusering av klimautslipper, men hva skjedde med “månelandingen” på Mongstad? Så vidt jeg vet er denne teknologien allerede utviklet i USA, men vi tar den ikke i bruk. Bare ved å inneha svensk tenkemåte, guts til å prøve og ikke minst et ønske om å få det til så ligger så vil nok Sverige slå oss. Lykke til!

24.jan.2008 @ 16:02av Vi henger etter

Det er typisk Norsk å være god. Tror vi… Sverige har lange tradisjoner i inovasjon og nyskapning. Tenk Volvo, Ericsson, etc. Hva sitter vi igjen med når oljen tar slutt… Det har lenge blitt hevdet fra Stoltenberg og co at vi skal være nyskapere på CO2 rensing og at vi skal vise vei i redusering av klimautslipper, men hva skjedde med “månelandingen” på Mongstad? Så vidt jeg vet er denne teknologien allerede utviklet i USA, men vi tar den ikke i bruk. Bare ved å inneha svensk tenkemåte, guts til å prøve og ikke minst et ønske om å få det til så vil nok Sverige slå oss. Lykke til!

24.jan.2008 @ 16:19av Tid for forandring

Det er på tide med en ny regjering som tenker like innovativt som den borgerklige regjeringen i Sverige åpenbart gjør. Hva vard et Hagen sa sist gang? Var det ikke Morn’a Jens? I så fall er det på tide nok en gang. La oss få en statsminister som bryr seg og ikke er sosialøkonom fra Oslos vestkant.

24.jan.2008 @ 17:49av Jens(en)

Forrige gang Stoltenberg var statsminister ble han kåret til klimabanditt på nivå med Siv Jensen. Hvorfor i all verden skal han være mer troverdig nå, selv om han er presset i kne av Stortinget. Nei, jeg stoler ikke på herr Stoltenberg i miljøspørsmål.

24.jan.2008 @ 18:43av Forskjeller

Det er vel ikke vanskelig å se hvorfor Arbeiderpartiet og FRP er rimelig like i en sak som milø. Begge partiene har rimelig like velgere i form av demografi. Derfor vil det for begge partietene være en motivasjon å finne tiltak som i minst mulig grad rammer velgerne her hjemme samtidig (for APs del) løser miljøproblemet. Dette betyr tror jeg at vi heller ikke vil se noen dramatiske endringer på meningsmålinger eller partioppsluttning hos disse partiene til tross for mye kritikk. Men hvis miljøsaken går langt nok og konsekvensene blir enda mer tydelig for Ola Nordmann så vil selvsagt saken bli enda mer aktualisert også for disse partiene.

Når det gjelder våre naboer, har Fredrik Reinfeldt vist ett langt støre engasjement. For det første brukte han mye av sin første reise (USA, England og Frankrike) på nettopp miljøsaken. Det at han ønsker at Svenskene skal ta en aktiv lederrolle i EU frem mot 2009 nettopp på klimasaken underbygger dette. Reinfeldt vil være i en ledende rolle i EU systemet i 2009 (på grunn av rulleringene) og et er en stor fjær i hatten og et godt ettermæle han kan skaffe seg dersom han får til resultater i klimaforhanlingene.

24.jan.2008 @ 23:25av Halvorlig talt

Sverige er kommet lenger enn Norge på reduksjon av klimautslipp. Det skyldes bl.a. at Gøran Perssons Socialdemokrater var avhengig av
Miljøpartiets støtte for å regjere noen år. (Siden tok Persson selv mye av æren for miljøpolitikken, selvsagt.)

Heldigvis er norske politikere i ferd med å våkne også.