Norden i fokus

I dag inntar politikere fra alle de nordiske landene Stortingskorridorene. Det er klart for Nordisk Råd. Tema denne ganger er klimautfordringene.

I formiddag samler Jens Stoltenberg de nordiske og baltiske statsministrene til klimatoppmøte i Stortingets høringssal. Vel, den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen er hjemme hvor han driver valgkamp.

Klokken 15.15 i ettermiddag er det klimadebatt med statsministere og opposisjonspolitikere i Stortingssalen og i morgen ettermiddag klokken skal de nordiske ministrene stå til rette i nordisk spørretime. Dette kan bli gøy, snakkes det om i korridorene. Spørsmålet er vel heller om underholdningsverdien kan overstige en vanlig spørretime med norske statsråder.

Du visste det kanskje ikke, men KrF-leder Dagfinn Høybråten er president i Nordisk Råd. Presidentklubba går på rundgang, under årets sesjon skal Høybråten overlate den til en svenske. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vil redegjøre for Sveriges visjoner for presidentskapet i rådet.

Hver høst samles en rekke nordiske parlamentarikere til sesjon i Nordisk Råd. Arbeidet i rådet foregår akkurat som i de nasjonale parlamentene i partigrupper. I den venstresosialistisk-grønne gruppen, den sosialdemokratiske gruppen gruppe, Midtengruppen og den konservative gruppen samles partifeller på tvers av landegrensene til ulike møter. Men noen partier er uten søsterpartier og betegnes i Nordisk Råd som partier uten tilhørighet.

Hva synes du om det nordiske samarbeidet? Trenger vi Nordisk Råd eller er det overflødig?

30.okt.2007 @ 18:59av

Nordisk supperåd? Hvem bryr seg. Sverige og Danmark er med der det teller, i EU.