Høybråtens kvinner

KrF-leder Dagfinn Høybråten har godt drag på damene, vel og merke først og fremst på kvinner over 60 år. KrF er ikke like populære blant unge menn.

image263
Mens bare to prosent av mennene under 30 år stemte på KrF, hadde partiet støtte fra 11 prosent av kvinner over 60 år. Det viser tall i valgdagsmålingen TNS Gallup laget for TV 2. I alle aldersgrupper har KrF høyere oppslutning blant kvinner enn menn, men det var eldre kvinner som sørget for at KrF ikke falt i oppslutning ved valget.

Ved høstens kommunevalg fikk KrF 6,4 prosent. Det var det samme som for fire år siden, og litt dårligere enn Stortingsvalget i 2005. Valgdagsmålingen viser at KrF hadde klart høyere oppslutning på sør- og vestlandet enn i resten av landet. Den viser også at hjemmeværende, pensjonister og trygdede i større grad enn yrkesaktive stemte på partiet.

Min analyse av valgresultatene bekrefter tallene i valgdagsmålingen. I 49 kommuner vi har valgt å definere som såkalte bedehuskommuner fikk KrF en oppslutning på hele 12,3 prosent ved høstens valg, mange av disse kommunene ligger på sør- og vestlandet.

Resultatmessig var Vest-Agder det fylket hvor KrF gikk mest frem ved kommunevalget, men bare med 0,8 prosentpoeng til 19,8 prosent. Mest tilbake gikk partiet i Troms med 1,1 prosentpoeng. Den kommunen hvor partiet gikk mest frem var Giske med 16,1 prosentpoeng til 43,2 prosent. Størst var tilbakegangen på Skjervøy der ordfører Roy Waage meldte overgang fra KrF til Kystpartiet og tok med seg de fleste velgerne, KrF gikk tilbake 33,5 til 6,1 prosentpoeng. Men i de fleste kommunene hadde KrF omtrent uendret oppslutning.

Etter at KrF gikk tilbake ved valget i 2003 har de velgerne som ble igjen vært mer trofaste. 74 prosent av KrF-velgerne fra 2003 svarte i TV 2s valgdagsmåling at de gjentok sitt valg i høst. Det gjør KrF til et av de partiene med mest stabil velgermasse. Partiet mistet noen velgere til Ap, Høyre og Venstre, og maktet bare i liten grad å skaffe seg nye velgere.

26.okt.2007 @ 19:45av

En utdøende gjeng altså de folka som stemmer på mullaHøybråten&co

27.okt.2007 @ 02:27av Stolt KrFUer

Det er imidlertid verdt å merke seg at KrF har landets nest største ungdomsparti, KrFU, kun slått av AUF. Stemmer ikke det, Kjell Løset? 😉

27.okt.2007 @ 12:07av Kjetil

Til Stolt KrFUer.
Denne bloggposten handler ikke om ungdomspartiene, men om valgresultatet. Det er mulig KrFU har vokst, men partiet sliter åpenbart med å skaffe seg unge velgere når folket går til urnene.

27.okt.2007 @ 16:13av Tviler

Spesielt at KrF har landets yngste partiledelse, og landets yngste nestleder. Men vil nok ta litt tid før de er tilbake til gamle høyder. Den nye generasjonen er dyktige og moderne, og det tror jeg vil gi uttelling.

27.okt.2007 @ 22:02av KrFUer

Til Kjetil: Nei, men poenget mitt er at det er jo ironisk at det for det meste er eldre velgere i og med at det er svært mange ungdommer som er organisert i partiet. Jeg tror vi vil komme oss etterhvert som Tviler sier..problemet til KrF har vært at en har fokusert for mye på hjertesaker og for lite på ideologi. Dessuten trenger de yngre å komme enda mer frem så vi kan vise variasjonen. Da vil KrF kunne ha et helt annet image enn det har idag.