Nytt parti på vippen

Et nytt parti kan komme til å avgjøre hvem som skal styre Danmark de neste fire årene. Ny Alliance er nyskapningen som kan havne på vippen.

image261
Dansk politikk kan virke litt fjernt fra Norge, men for de av oss som følger litt med, kom det ikke som noen overraskelse at statsminister Anders Fogh i går skrev ut nyvalg.

I motsetning til Norge og vårt naboland Sverige som har fastlagt fire års valgperioder har Danmark et system der statsministeren skriver ut nyvalg. Statistikken viser at dette som hovedregel skjer mot slutten av en fireårig valgperiode.

De danske partiene skiller seg litt fra de norske. Statsministerens parti Venstre er et borgerlig parti som ligger til høyre for det norske Høyre i de fleste saker. Høyres søsterparti i Danmark heter Konservative. Det er disse to partiene som samarbeider i dagens regjering, støttet av Dansk Folkeparti. I dag lanserer DF sin første valgkampanje en plakat med en tegning av Mohammed som en protest mot det de mener var en knebling av ytringsfriheten.

I sentrum av dansk politikk finner du et nærmest ikke-eksisterende kristeligdemokratisk parti. De sitter ikke i dagens Folketing. Det store partiet i sentrum er Radikale Venstre. De er søsterpartiet til norske Venstre. Også denne gang har de signalisert at de foretrekker en regjering utgått av Socialdemokratene som er Arbeiderpartiets støtteparti. Det gjør også SF som er SVs danske søsterparti og Enhedslisten, et slags norsk RV.

Siden forrige valg har imidlertid Danmark fåt et nytt parti. Ny Alliance som plasserer seg i sentrum av politikken, men mer på den borgerlige siden. Lederen Naser Kader ble innvalgt i Folketinget for Radikale Venstre, men som jeg tidligere har skrevet på bloggen ut av partiet.

Bare seks timer etter at det var utskrevet nyvalg kom den første meningsmålingen. På målingen til dansk tv 2 var Ny Alliance inne med 8 mandater i Folketinget, mens de fikk 11 på målingen til Danmarks Radio to timer senere. Dermed fikk nykommeren i dansk politikk den viktige vippeposisjonen på begge de to første målingene.

Begge målingene viste at dagens regjeringsblokk med V, K og DF står sterkere enn opposisjonsblokken med S, SF, R og E, hvor Socialdemokratene har byttet leder siden sist. Helle Thorning Schmidt, kjent som Gucci-Helle utfordrer statsminister Anders Fogh som ved forrige valg hadde valgvinden i ryggen, mens Socialdemokratene var klare valgtapere.

Jeg var på valgvaken hos de danske sosialdemokratene ved forrige valg. Allerede da valgdagsmålingen kom en time før valglokalene stengte snakket de om behov for fornyelse, de skulle snu nederlaget til neste valg med en ny leder. Den daværende lederen trakk seg å på valgkvelden og Gucci-Helle ble valgt som redningskvinne for partiet. Dette valget testen på om Gucci-Helle har klart oppdraget sitt.

Men størst spenning knytter det seg likevel til Ny Alliance. Kommer partiet inn i Folketinget kan det som de to første målingene viser få vippeposisjonen. Selv om Naser Kader heller i borgerlig retning vil statsminister Anders Fogh få en utfordring om han skal styre med et nytt arti på vippen