Ap+Frp=sant

Det er høyst unaturlig for oss å samarbeide med Fremskrittspartiet, sa Martin Kolberg før valget. I stadig flere kommuner gjør Arbeiderpartiet akkurat det partisekretæren advarte mot.

image256image255
Bare noen få kommuner har ikke fått på plass konstitueringen etter valget. I Oslo ble kabalen klar onsdag denne uka med Høyres Fabian Stang som ordfører og KrFs Aud Kvalbein som varaordfører. Landet rundt samarbeider partiene på kryss og tvers av blokkene for å fordele vervene seg i mellom.

Med en klar advarsel fra Arbeiderpartiets sekretær skulle man kanskje tro at lokalpolitikerne fra Arbeiderpartiet ikke lot seg friste til å dele verv med Fremskrittspartiet. I forrige periode var det åtte kommuner hvor de to partiene hadde valgteknisk samarbeid, nå er det 14.

I Vestby i Akershus er Frp med på en avtale som sikrer Høyre ordføreren og Arbeiderpartiet varaordføreren. I Ringebu i Oppland støtter Frp at Ap får begge de to øverste vervene.

I Kongsberg er Ap, SV og Frp i et samarbeid som gir Ap både ordfører og varaordfører, mens Ap og Frp deler vervene i Hurum. I Nore og Uvdal får Ap ordføreren og Frp varaordføreren.

I Nissedal får Senterpartiet ordføreren i et samarbeid med Ap og Frp. I Bø deler Ap og Frp toppvervene i et samarbeid med SV og Sp, I Drangedal samarbeider Ap, SV og Frp.

I Vegårshei får Ap ordføreren og Frp varaordføreren. I Tysnes sikret Ap og Frp at Senterpartiet fikk ordføreren, mens Ap og Frp samarbeider i Sande i Møre og Romsdal, hvor Høyre og KrF deler makta mellom seg.

I Selbu stilte Ap og SV fellesliste til valget. er fikk de ordførere i et samarbeid med Frp som fikk varaordføreren. I Bø i Vesterålen var det Ap og Høyre som stilte felles valgliste og fikk ordføreren, mens Frp fikk varaordføreren. I Øksnes fikk Ap ordføreren med Frp som vara. Her er også Sp med i samarbeidet og de tre har inngått en politisk avtale.

I 14 kommuner er altså de to erklærte hovedmotstanderne valgtekniske samarbeidspartnere. I mange andre kommuner samarbeider Høyre og Arbeiderpartiet. Konstellasjonene går på kryss og tvers av det politiske landskapet. Slett ikke alle lokalpolitikere gjør som partikontorene i Oslo ønsker. Hva synes du om det?

21.okt.2007 @ 09:36av Knut Johannessen – Vox populi

Mye av dette handler ikke om partipolitikk, men om mennesker. Det er typisk i mindre kommuner, der innbyggere er langt mer opptatt av hvilke mennesker de velger enn hvilket parti diss representerer. Jeg tror det derfor er vanskelig om ikke umulig å overføre dette til rikspolitikk. Men det blir selvsagt brukt som symbol og blir dårlig likt av Kolberg, men noen stor politisk betydning har det ikkke.

22.okt.2007 @ 16:08av Seide

Har selv aldri helt forstått hva den store forskjellen mellom Ap og Frp er.
Verken miljø, innvandring eller bruk av oljepenger viker de i noen særlig grad.
Godt samarbeid! =)

27.okt.2007 @ 13:06av Kjetil

I følge Nordkapp kommunes hjemmesider er det også inngått valgteknisk samarbeid mellom Ap, H og Frp der. Det betyr at denne oversikten så langt inneholder 15 kommuner med Ap-Frp samarbeid, mot åtte i forrige periode.