Thriller til siste slutt

Det blir spenning til siste slutt i valget av ordfører i Oslo. Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen, men vil ikke si hva de gjør før i Bystyrets møte klokken 15.

De siste dagene har det vært komplett kaos rundt valget av ny ordfører i hovedstaden. Høyre og Venstre er enige om først å stemme for Venstres Kjell Veivåg. Om han ikke blir valgt stemmer de for Høyres Fabian Stang. Det gjør også Frp og KrF. Stang har dermed flertall bak seg, men Arbeiderpartiet kan likevel sikre Venstre ordføreren.

Det har siden valget 10. september vært klar at de borgerlige partiene fikk flertall i Oslo bystyre. Derfor er det et paradoks at det er Arbeiderpartiet som i dag kan bestemme om ordføreren kommer fra Høyre eller Venstre.

Dersom Ap støtter sin egen ordførerkandidat Nina Bache i første avstemningsrunde i dag blir det Høyres Fabian Stang som blir ny Oslo-ordfører. Vil Arbeiderpartiet heller ha Venstres Kjell Veivåg kan de stemme på ham i første runde, og dermed sørge for at det bare blir en avstemning om ordførervervet.

I går kveld sa Arbeiderpartiets gruppeleder Rune Gerhardsen at han har klare meninger og at han vil svare, men ikke før på Bystyrets talerstol i dag. Vil de ha spill, skal vi være med på spillereglene, sa Ap-toppen. Selv om den forberedende valgkomiteen møtes klokken 10 må vi vente til Bystyrets møte klokken 15 i ettermiddag før vi vet hvem som kan henge ordførerkjedet i Oslo rundt halsen.

Hva synes du om det som skjer i Oslopolitikken? Og hvem bør bli ordfører i hovedstaden?

17.okt.2007 @ 10:27av Steinar

Det har vært mye debatt om denne saken, og mye aggresjon har vært rettet mot Venstre. En interessant kommentar fra Alstadheim i DN i dag: “Mange lurer på hva i all verden Ola Elvestuen (og Venstre) driver med. Svaret er at han gjør akkurat det han har lovet velgerne.” Altså: Bidra til fortsatt borgerlig byråd, at Venstre ikke skal være med i et Frp byråd og gjennomslag for Venstres politikk i Oslo bystyre. Så får Frp forholde seg til at de bare har 9 av 59 mandater i bystyret.

17.okt.2007 @ 10:40av Ekorn

Det som kommer til å skje, dersom Rune G får bestemme, er at AP stemmer på Nina Bache i første valgrunde som et ledd i å innsette Fabian Stang. Dette vil skje fordi AP vil gjøre det de kan for å få valgt den ordføreren som vil skade byrådet og borgerlig side mest, og det er liten tvil om at det er Fabian Stang. Det er sikkert flere journalister som bare venter på å publisere noen godsaker fra Fabians fortid, og han har jo allerede klart å pådra seg klovnestempel. Pluss at alle vet at ledelsen i Oslo H ikke ville ha han i utgangspunktet.
Hvis AP vill ha den ordføreren som står dem nærmest, eller dersom de ønsker å velge den ordføreren som vil gjøre en best jobb for byen, er det liten tvil om at Veivåg er den de bør støtte. Men jeg er 90% sikker på at skadefryden og den politiske opportunismen vinner over redelighet i Oslo AP “hands down”, som de sier på engelsk.
Det eneste Oslo AP kan få igjen for dette ordførervalget er å sabotere mest mulig for borgerlig side, og da er det jo bare rett og rimelig at man gjør det, tenker nok de fleste i partiet.
Noen som vedder i mot?

17.okt.2007 @ 11:38av Snorre

Fin teori Ekorn. Eller kanskje Ap bare rett og slett stemmer for den kandidaten de mener er best – sin egen kandidat –
og lar de borgerlige få ta ansvar for rotet sitt selv?
Hvorfor i all verden er det mer redelig av Ap å skulle støtte den ene borgerlige gamle mannen framfor den andre? Og hvorfor skulle de ikke stemme for sin egen kandidat? Det er da virkelig ikke Ap som har skapt denne situasjonen.

17.okt.2007 @ 11:51av Ekorn

Snorre: Dette handler ikke om å “stemme på sin egen kandidat.” Alle som har noe som helst politisk forståelse vet at dette er et valg mellom to borgerlige ordfører. Å skylde på at man støtter sin egen kandidat og ikke tar ansvaret for “kaoset,” er en passende og god unnskyldning og god ryggdekning for å gjøre nettopp det jeg nevner tidligere – nemlig innsette Fabian Stang.
Hvis AP ønsket den ordføreren som var nærmest de politisk, er valget å stemme på Veivåg. Ønsker de å innsette Fabian Stang, som er lengre unna politisk, stemmer de på Nina Bache. Så enkelt er det, og alle som vil sitte i bystyresalen i dag vet at det er dette det dreier seg om. At man stemmer på sin egen kandidat er ingen unnskyldning når man inderlig vel vet hva konsekvensene av stemmegivningen blir.

17.okt.2007 @ 13:37av Snorre

For noe tull. Hvorfor er Veivåg nærmere Ap politisk enn Stang? Venstre har da vitterlig gjort det klart at de ikke vil ha noe med Ap å gjøre. Og jeg klarer i hvert fall ikke å se noen politisk forskjell på de to godt voksne mennene.
Ap er det største partiet, og har den kandidaten som i utgangspunktet har flest stemmer bak seg. For øvrig samme kandidat som alle ordførermålinger før valget viste at var mest ønsket av folk i Oslo. Hvorfor i all verden skulle Ap la være å fremme denne kandiaten for i stedet å stemme på en ordfører for å hjelpe de borgerlige ut av kaoset sitt?
Det er ikke Ap som i så fall innsetter Fabian Stang. Det er det selvsagt de partier som stemmer på ham som gjør. (Inkludert Venstre). Så da må de jammen ta ansvaret for det også.