Neppe loddtrekning

Ordførerkjedet i Oslo kan bli utdelt etter loddtrekning. Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen foretrekker pilkastkonkurranse, men det spørs om noen melder seg frivillig som blink.

Først satt de borgerlige partiene sammen i flere uker. Som vi kjenner til endte de forhandlingene i totalhavari. Venstreleder Lars Sponheim snakket om Frp som om de var sauer. Han stod naturlig nok ikke høyt i kurs hos Frp. Heller ikke KrF snakket pent om Venstre som de mente var alt for kravstore.

Så inviterte Ap og SV til samtaler med Venstre. I helgen var det latter. I dag kom de politiske realitetene på bordet. De røde partene ville ha Venstre med på en ordførererklæring. Det ville vært det samme som mistillit til det sittende byrådet.

I Oslo lovet Venstre velgerne to ting. De skulle ikke stemme for en ordfører fra Frp og de skulle sørge for at byen fikk et borgerlig byråd. Dermed møtte forhandlingene mellom Venstre og de røde partiene bryte sammen, om Venstre skulle holde sitt ene løfte til velgerne.

Utover kvelden var det mange møter i Oslo rådhus. Partiene skulle posisjonere seg, de skulle lege kabaler i forhold til hverandre. Konstitueringen handler om langt mer enn ordfører og varaordfører. I Oslo er det rundt 30 heltidspolitikere, i tillegg til gruppesekretærer og rådgivere for bystyrepolitikerne.

Dersom Ap, SV og RV stemmer for Arbeiderpartiets Nina Bache som ordfører, mens Høyre, Frp og KrF stemmer for Høyres Fabian Stang og Venstre blir stående alene om sin Kjell Veivåg blir det stemmelikhet. Om det skjer i to omganger sier kommuneloven at valget skal avgjøres ved loddtrekning. Det er lite trolig, men kan skje.

Mer sannsynlig er det at flere partier fremmer sine kandidater. I første valgomgang kreves det flertall, i andre valgomgang vinner den kandidaten som får flest stemmer. Man kan altså bli valgt til ordfører uten å ha et flertall i et kommunestyre bak seg.

Hva som skjer i Oslo er veldig vanskelig å spå om. Ordførervalget kan ende med at Fabian Stang eller Kjell Veivåg blir valgt. Det er de mest trolige utfallene, så lenge det er et klart ikke-sosialistisk flertall i bystyret. Men ingenting er klart før stemmene er talt opp i bystyret onsdag ettermiddag. Det kan bli en thriller, men partiene kan avklare det meste på bakrommet i forkant. Loddtrekning er det få her i Oslo rådhus som tror og håper på.

16.okt.2007 @ 12:06av Fredrik Mellem

Du kan ikke hevde at en hver avtale mellom Venstre og venstresiden i forbindelse med konstitueringen innebærer mistillit til byrådet. Det er i så fall vanskelig å forstå.
Det som imidlertid synes klart er at Venstre kun er ute etter andre støtte, uten selv å betale noe som helst. Det minner meg om Senterpartiet etter deres brakvalg i 1993. Per Olaf Lundteigen sa da at “Nå skal vi jaggu forandre Norge.”
Sp har aldri hatt en større Stortingsgruppe enn de hadde i perioden 1993-97, og samtidig er det sjelden at Sp har mindre innflytelse enn de hadde i denne perioden.
Nå er det lite sannsynlig at Oslo Venstre havner i samme situasjon, men det er vel på tide de forstår at de har 5 representanter og ikke 50. Skulle de nå ende opp med å komme dårlig ut av konstitueringen –
vil det være høyst fortjent.