Blågrønt kaos

Forhandlingene om posisjoner i Oslopolitikken endre med sammenbrudd i går kveld. Dermed ryker trolig Venstres drøm om å få ordføreren i hovedstaden.

Klokken 19 møttes forhandlerne på såkalt hemmelig sted, eller Hotel Continental som ligger bare et steinkast fra Rådhuset. Her skulle de borgerlige partiene avgjøre hvem som skulle ha de ulike posisjonene i Oslopolitikken.

Etter bare tjue minutter forlot KrF og Frp møtet. KrFs støtte var ikke nødvending for å skape flertall, mens Frp forlot forhandlingene fordi de mente Venstre var for kravstore. Også KrF mener Venstre stilte store krav.

Den politiske matematikken tilsier at Venstre skulle fått en heltidspolitiker i Rådhuset. Men partiet ville ha mer for å støtte et Høyre/Frp-byråd. I avtalen som lå på bordet hadde Venstre forhandlet seg frem til at Kjel Veivåg skulle bli ordfører, mens Høyres Fabian Stang skulle bli varaordfører. Det var færre attraktive verv til Frp.

I tillegg til å forhandle om verv skulle Venstre og KrF i følge avtalen forplikte seg til budsjettsamarbeid i fire år. Høyre/Frp-byrådet ville dermed fått lettere arbeidsvilkår enn de har hatt i forrige periode. Frp krevde imidlertid større innflytelse og mer makt mens KrF ville ha litt mer makt. Derfor ble det brudd.

Oslo har sammen med Bergen en parlamentarisk styringsmodell. Det betyr en slags byregjering, mens Bystyremøtene ledes av ordføreren som en slags Stortingspresident.

Nåværende byrådsleder Erling Lae fra Høyre sa til TV 2 rett etter bruddet i går kveld at denne avtalen ville vært omtrent som å få Lars Sponheim til å gi grønt lys til å støtte en Høyre/Frp-regjering. Lae var tydelig skuffet etter bruddet, men har ikke gitt opp å samle de borgerlige partiene. Timeglasset er imidlertid i ferd med å tømmes.

I dag har fungerende ordfører Svenn Kristiansen fra Frp innkalt partiene i hovedstaden for å forbrede konstitueringen av bystyret. De folkevalgte i Oslo møtes onsdag. Det er ikke sikkert det er klart hvem som blir ordfører i Oslo når bystyret møtes.

Forsøket på en blågrønn samling endte i kaos i hovedstaden. Hvem mener du har ansvaret for at politikerne ikke er enige om hvem som skal styre Oslo en måned etter valget?

12.okt.2007 @ 08:50av Programsekretariatet

Svaret er enkelt: Venstre.
Det eneste partiet i dette landet som fatter vedtak om hvem de ikke liker…..Og som skal ha…masse….mer…og enda litt til.

12.okt.2007 @ 10:25av Per Hansen

Venstre
kunne fått ordfører og 1 heltidspolitiker til ved å samarbeide med AP. Men oppsluttningen fra lyseblå høyrefolk på Oslo vest setter stopper for dette.Selv om Sponheim,Dørum og Elvestuen protesterer er Venstre blitt et Høyre light parti. Det er liten overgang til Venstre fra AP og SV.
Ola tør derfor ikke ta noen sjanser.
Venstremedlem i 40 år.

12.okt.2007 @ 21:27av Meek

Venstre i Oslo gjorde det Siv Jensen og co har mast om i årevis; de satte seg ned og diskuterte grundig med FrP. FrP var “snille” og tilbød de samme vervene som man allerede vet at Venstre også ville fått tilbudt fra Ap+SV… til gjengjeld for en forpliktende avtale som ville bundet begge parter til å finne fram til enighet i avgjørende saker i bystyret.
Så trakk FrP seg fra avtalen. De var visstnok misfornøyde med at Venstre ikke hadde gått på et eller annet sviende politisk tap i bytte mot posisjoner. Dette viser: (1) FrP har ikke forstått at for V er politikk viktigere enn verv og (2) FrP er ikke å stole på.
Nå kan Venstre sitte fire år på vippen i oslopolitikken, og ha det avgjørende ordet i de aller fleste saker et H+Frp-byråd legger fram.
Og det er definitivt snart på tide at høyrefolk bestemmer seg – vil man samarbeide mot sentrum eller med rabiate FrPere?

12.okt.2007 @ 21:45av Bygdis

Helt korrekt analyse av Meek. Frp er et prinsippløst parti der taburetter er langt viktigere enn politikk. Ideologisk er Frp et bastardparti og en bastard kan man aldri stole på.

12.okt.2007 @ 22:20av Fredrik Mellem

Det mest vesentlige i denne historien er nå uansett at det var FrP som trakk seg. Venstre på sin side var innstilt på å undertgne på at de servilt skulle sikre byen FrP- og Høyrestyre i fire nye år. Et styre de selv ikke skulle være en del av.

14.okt.2007 @ 00:01av borger

Tull! Venstre krever de to viktigste politiske vervene i Oslo, etter å ha fått en brøkdel av stemmene ved valget. Snakk om frekkhet!