Grønne bønder

Dersom velgerne i typiske landbrukskommuner fikk bestemme, ville Senterpartiet vært Norges største parti. Om byfolk fikk bestemme ville de vært mindre enn RV og neppe representert på Stortinget.

image237

Jeg har gått igjennom valgresultatene i kommuner som har landbruk som viktigste næring. Her stemte mer enn hver fjerde velger (27,6 prosent) på Senterpartiet. Nærmeste konkurrent var Ap med 24,1 prosent. Til tross for at Sp gikk noe frem i større kommuner, har det fortsatt flere velgere på bygda enn i de store kommunene.

I de største kommunene fikk Senterpartiet en oppslutning på 2,0 prosent ved valget, mens hele 27,6 prosent i de typiske landsbrukskommunene stemte på partiet.

Valgdagsmålingen som TNS Gallup laget for TV 2 bekrefter trenden. Mens 23 prosent av de spurte i de minst sentrale kommunene sier at de stemmer Senterpartiet, er det bare seks prosent av de spurte i de mest sentrale kommunene som sier det samme.

69 prosent av Senterpartivelgerne fra 2003 gjentok sitt valg ved kommunevalget 10. september. Partiet mistet flest velgere til Arbeiderpartiet, men også Høyre og Frp hentet velgere fra Senterpartiet. Partiet hentet imidlertid tilbake velgere som tidligere har stemt andre partier og holdt dermed stillingen på 8 prosent.

I følge valgdagsmålingen var det litt flere kvinner enn menn som ga sin stemme til Senterpartiet. Velgerne er jevnt fordelt i alle aldersgrupper. Partiet har størst oppslutning blant yrkesaktive som driver egen virksomhet, hvor bønder utgjør en stor andel.

Senterpartiet sa før valget at de skulle kapre flere byvelgere. Oppslutningen økte med 0,4 prosentpoeng i de 23 største byene. Men fortsatt er det stort sett folk på bygda som stemmer Senterpartiet. Hva tror du er årsaken til at Sp har så godt grep om bygdevelgere, mens byfolk ikke lar seg friste?

29.sep.2007 @ 14:14av

At bønder liker Sp ække no rart da. Er mer overraska over at noen som bor i by i det hele tatt stemmer på Bondepartiet.

30.sep.2007 @ 23:57av Seide

Grønne bønder? Har egentlig aldri skjønt hva som er så grønt og miljøvennlig med senterpartiet. Målet deres er ikke å skape et miljøvennlig norge, men å gi mest penger til bøndene. Samtidig er de konservative som bare det!