Venstres urbane velgere

Det er stor avstand fra Lars Sponheims sauefjøs i Ulvik til Venstres nye kjernevelger. Venstre har blitt et mer urbant parti etter valget.

image236 Lars Sponheim fikk stokken til Sverdrup i gave på 50-årsdagen (Foto: Ditlev Eidsmo/TV 2)

Det var bare i Finnmark og Sogn og Fjordane at Venstre gikk tilbake ved kommunevalget. I hovedstaden mer enn doblet partiet sin oppslutning fra 4,2 til 8,7 prosent. Også i en rekke andre store kommuner gikk Venstre frem.

Jeg har gått igjennom resultatene fra kommunevalget og sett på ulike typer kommuner. I de 23 største kommunene har partiet nesten doblet oppslutningen med 3,2 prosentpoeng til 6,6 prosent. Dermed har Venstre nå større oppslutning blant velgere i storbyene enn i de mest typiske nynorskkommunene hvor de gikk tilbake og bare fikk 5,6 prosent ved valget.

I de fire store byene var Venstres fremgang størst i valgkretsen Ullern videregående skole. Her gikk partiet frem med 14,7 prosent fra kommunevalget i 2003, og sørget for at Høyre mistet sitt rene flertall. I Stavanger var fremgangen størst i Våland og Indre Tasta, mens de i Bergen gikk mest frem i valgkretsen Vitalitetsenteret på Møhlenpris.

Det kan se ut som om Venstre har fått bedre grep om unge velgere. I følge valgdagsmålingen TNS Gallup laget for TV 2 står Venstre sterkest blant velgere under 30 år, og partiet kapret mange skoleelever og studenter. I følge valgdagsmålingen er Venstre omlag jevnstore med SV blant yngre velgere.

Hva tror du er årsaken til at Venstre kaprer flest nye velgere i storbyene? Hvorfor har Lars Sponheims lokalpolitikere bedre grep om velgere under 30 år enn de eldre velgerne?

27.sep.2007 @ 11:40av Hans Kr.

Interessante tall, og jeg tror faktisk at Venstre som parti hadde fåt enda flere velgere fra urbane strøk, hvis Tommesen hadde blitt partileder.
Sponheims til tide arrogante oppførsel og uttalelser, tror jeg i mange tilfelle skader partiet. På samme måte som den stadig konflikten med Tommesen.

27.sep.2007 @ 13:55av Jonas Vik

Thommesen er grunnen til at jeg meldte meg ut av Venstre.
Hilsen Urban-Turban

27.sep.2007 @ 13:59av Marius

Tommesen annser jeg som den største trusselen mot en videre vekst for Venstre.
Mvh, Venstrevelger

27.sep.2007 @ 14:02av Balle Klorin

Det er flere grunner til Venstres fremgang. De er næringsvennlige, miljøvennlige og liberale. Hadde de begynt å fokusere mer på individet og dets ansvar for egen hverdag, ville de blitt Norges tredje største parti, lett.

27.sep.2007 @ 14:04av Per Hansen

Det er naturlig å få miljøbeviste folk fra byene, det er ikke langt mellom Høyre og Venstre,litt grønnere.Venstre tar ikke noe fra AP og SV grunnet et dårlig forhold til fagrørsla og en markert høyredreining. Jeg har vært medlem i 40 år.
Thommesen er jo en ren høyremann med myk innvandrerprofil.

27.sep.2007 @ 16:38av Joar

Til Per Hansen,
Hvordan kan du si at Thommesen er en ren høyremann?
Det er Sponheim sine synspunkter som har gjort at partiet har dreid seg så langt mot høyre, ikke noe galt i det, men vær ærlig.
Olaf Thommesen har jeg en følelse av står lengre til venstre enn Sponheim. Men jeg håber virkelig partiet kan få seg en ny leder, for Sponheim er en kjepphøy og arrogant mann.

27.sep.2007 @ 21:58av Per Hansen

Den politiske avstand mellom Thommesen er på invandring og miljø. økonomisk/skole/privatisering ingen avstand. Det er ofte miljøet du ferdes i som skaper den politiske kursen.Vinderen er jo mørkeblått. Når en bekjenner seg til ordtaket #Når det regner på presten,drypper det på klokkeren# er en langt fra det Venstre jeg meldte meg inn i . Jeg er oppvokst i nord,desverre er det blitt FRP land.

27.sep.2007 @ 23:35av Joar

Åhja.
Vel jeg vet at Olaf Thommesen er fra vestkanten, men det gjør ikke noe etter min mening. Sålenge personen er tolerant, liberal og anti-FrPer så er jeg mer enn fornøyd.
Sponheim er mer utydelig på avstanden til Fremskrittspartiet noe som gjør Venstre til et forvirrende parti, mens Olaf Thommesen derimot har markert seg tydelig.
For Sponheim så er valget mellom Ap og FrP det samme som pest og kolera, for det er ingen hemmelighet at Sponheim helst vil i regjering med Høyre og KrF, men man kommer ikke uten FrP og det bør Sponheim skjønne.
Sponheim bør tenke seg grundig om hvem han ønsker å velge side med i stedet for å angripe i hytt og pine (FrP og Ap) For en av de to skal han velge å støtte i regjering og da kan ikke fortsette det cirkus-showet som både han og sentrumskameraten høybråten gjør i dag.
De to er noen utydelige spirevipper som leker fulle alker etter min mening, og fører velgerne bak lyset ved å være så utydelig som dem er. Dette viser seg at det partisystemet vi har i dag kan ikke fortsette, vi er nødt til å rydde bort småpartiene og sette sammen et mer systematisk storting, hvor ideologiske forskjellene blir tydeligere.
Venstre og KrF har seg selv å takke for den suppen de driver med i dag.