Blå ledelse i Oslo

En drøy uke før valget viser målingen til Osloavisa Aften at det er blå ledelse i kampen om hovedstaden.

image207
Partiene som i dag styrer hovedstaden ligger i følge dagens måling i Aften an til å få 32 plasser i bystyret, mot venstresidens 27.

I går presenterte Ap og SV en felles plattform for hvordan de ønsker å styre hovedstaden, dersom de vinner valget. rett nok vil et rødt flertall trolig måtte basere seg på støtte fra RV, og kanskje også Senterpartiet, selv om det langt fra er sikkert at de kommer inn i Bysrtret.

Med fem mandater på målingen ligger Venstre an til å få plassen som vippeparti, og kan sikre flertall for høyresiden uten KrF. Men Venstre varsler at de ikke ønsker å la fungerende ordfører Svenn Kristiansen fra Frp få fortsette.

Dermed er det stor spenning rundt Oslovalget. Ikke bare om hvilken blokk som får flertall, men også hvordan partiene i de to blokkene vil samarbeide etter valget.

31.aug.2007 @ 15:53av Torbjørn Sølsnæs

Dette blir spennende, selv om det er gledelig å se at det fortsatt er borgerlig flertall. Med Venstre på vippen ser det forresten ut til at spenningen kan fortsette også etter valget, så her er det nok rom for hyppige oppdateringer frem til Bystyret konstitueres… 😉
En ting jeg reagerer på er når målinger som denne, som tas opp med så hyppige mellomrom som hver uke, plutselig kan vise en fremgang for ett parti på f.eks. 5 pst., slik FrP opplever her. Skyldes dette at den forrige målingen var for lav? Er det denne som er for høy? Eller er det bare en tilfeldig tendens som skyldes at her er det mange velgere som ikke helt har kommet ned fra gjerdet, der du og ganske mange andre sitter?
Tilsvarende finner man også eksempel på fra Trondheim, kanskje bare med et enda mer ekstremt utslag, nemlig den at Arbeiderpartiet har fulgt opp en vanvittig god måling med en som er ENDA bedre i dag. Her kan det jo virke som om tendensen er klarere enn hva gjelder styrkeforholdet på Oslomålingene, men ser man på FrP i trondheim så er det også der en sterk jojo-tendens.
Noe som er et faktum er at valgresultatet vil vise at målingene tar feil. Altså: Får FrP mer enn 19 pst i Oslo så er det ting som tyder på at målingene til Aften har ligget uforholdsmessig lavt for FrP frem til i dag. Og tilsvarende i Trondheim. Og da kan man kanskje spørre seg hva nytteverdien er med slike hyppige målinger. Både som generell informasjon, kilde til politisk strategi og – kanskje vel så mye – av journalistisk interesse er jo disse målingene like lite spennende som en anbudskonkurranse i Nord-Korea.
Jeg merker jeg i grunn er litt irritert for at jeg lar meg henrive til å kommentere dette… 😉