Transportkaos

Kaos på flyplassen. Stillestående kø på veiene. Kaos på jernbanen. Dette er en rapport fra Norge, august 2007.

Folk sprang rundt seg selv. Informasjonstavlene på Gardermoen var ute av drift og beskjedene haglet på høyttalerne. Samtidig er køen lang i sikkerhetskontrollen.

Gardermoen i dag tidlig var et møte med folk som løp rundt på jakt etter rett utgang. Stavanger er det her? Hvor er Trondheim? Hva med Tromsø? Nei, dette er Bergen. Svetteperlene kom frem hos svært mange på hovedflyplassen i dag tidlig. Informasjonstavlene var ute av drift, det var tilløp til panikk hos passasjerene. Før de kom inn hadde de nemlig stått lenge i kø i sikkerhetskontrollen der det var få sluser åpne.

Flytoget gikk i rute. Mange NSB-tog var forsinket. Det har de siste dagene vært togkaos NSB varsler at det vil fortsette, de mangler nemlig lokomotivførere. Passasjerene har snart gitt opp å klage, og tar bilen i stedet, dermed øker køene på veiene.

Tirsdag skulle jeg og en fotograf på reportasje til Drammen. Da var det kaos i togtrafikken. Vi prøvde oss derfor med bil fra Oslo Det tok over en halvtime fra Karl Johans gate gjennom Festningstunnelen. Køen stod så stille at det hadde vært raskere å gå.

Kaoset rammer alle deler av transportsektoren. Vi skriver august 2007. I verdens rikeste land. Skal vi godta at det er slik, eller bør noen rydde opp en gang for alle? Hvem er i så fall egnet til å sørge for kommunikasjoner? Hva mener du?

30.aug.2007 @ 18:21av Hans Kr.

Nei, og atter nei.
Slikt skal og kan vi ikke godta.
Vi må få folk inn som ministre som har en god faglig bakgrunn i forhold til det departement de skal styre.
Det nytter ikke med politiske broilere, som får slike stillinger som beløøning for en eller annen kommentar.
Detter er så vidt viktig jobber, at her MÅ det settes KRAV til fagkunnskap. Det holder ikke bare med interesse.
Vi har et samfunn som er blitt mer og mer innrettet på at alle yrker er et fag, og at fagbrev og fagutdannelse er en vesentlig del i arbeidslivet.
Til tross for dette har vi de senere årene stadig sett at fler og fler av de som havner på en ministerpost mangler både reel og formel kompetanse innenfor de området de skal styre i en gitt periode.
Det kan ikke holde at en aktiv fluefisker, skal kunne bekle jobben som minister i Fiskeridepartementet, bare fordi denne personen tilfeldigvis hjelp en statsministerkandidat med et hjulskift for noen år tilbake. (Tenkt eksempel)
Det er greit å si at man i departementene besitter nødvendig fagkompetanse. Men det holder ikke.
Det viser seg jo gang på gang.
Når det gjelder Gardermoen når alt svikter, er det bare å si at de nødvendige bakcupsystemer nok en gang har vist at de IKKE fungerer.
Dette er jo ikke noe nytt.
Det er kun få dager siden Oslo sentrum ble slått ut fordi en kran kortsluttet en trafo på Ulven i Oslo.
Og politiets nødsamband gikk ned for telleing pga dette.
Det er jo faktisk helt helt utrolig at slike ting kan skje i 2007.
At strømmen blir borte er så, men at politiet har et system som gjør at nødsambandet ikke fungerer pga dette.
Et hvert hjem med litt avanserte PC-brukere har som regel i dag en nødløsning for strøm til dataanlegget så de ikke skal miste sine private bilder og dokumeneter.
Men det har man altsp ikke på nødnettet til den organisasjonen som er tillagt koordinerende ansvar i en nødsituasjon.
Og akkurat her er jeg litt forundret over at dere i TV og Nettavsien har gjort mer med akkurat den saken, Kjetil.

30.aug.2007 @ 22:11av Bjørnar Lund

Selvfølgelig svikter et hvert system fra tid til annen, og der står vi, dumme stressede naut, uten verken alternativer eller reserveløsninger.
På Gardermoen har de sikkert ikke verken nødstrøm eller papp-plakater, og NSB har sikkert ingen å ringe til når bemanningen (og lønna?) blir for lav.
Hadde man fulgt med i timen og evnet å se litt foran seg kunne man hvertfall hatt en reserveløsning når enkelte uønskede tilfeller inntreffer.
Men sånt innføres bare hvis man tjener kroner og øre på å ha det, eller hvis man blir truet med straff for ikke å ha det.
Hadde samfunnet vært bygd opp UTEN kroner og øre hadde også mesteparten av stresset vært borte, arbeidsdagen kortere, smilet bredere, omtanken dypere, og fysisk og psykisk helse i befolkningen hadde vært langt mer tilfredsstillende.
Forurensningen hadde vært lavere og lufta hadde vært renere, samt at været i sommer hadde vært mer slik det skulle være.
Dette ville i sin tur medført at tekniske innretninger fungerte bedre og mer stabilt, man fikk tid og evne til å være mer forutseende, og man hadde gjerne alternativer hvis ting mot formodning skulle være ute av stand et øyeblikk.
Men det å filosofere litt og se foran seg hvis ingen krever det av deg, det er det ikke alle som gjør.
Da svikter ting, folk blir sure og stressede og alt blir gørt.
Avskaff pengene, innfør samarbeid og fagkunnskap, god logistikk og en våken hjerne.