Gult kort til media

Norske medier får gult kort fra velgerne halvannen uke før kommunevalget. Alt for mye rikspolitikk, slår velgerne fast i en fersk meningsmåling.

Siv og Jens, krise for Høyre, en KrF-leder uten evne til å lytte. Slike overskfifter har det vært mange av i riksmediene. Langt færre oppslag har dreid seg om hvem som skal styre kommunene, og hva partiene vil med makta i kommune-Norge.

Når nesten sju av ti velgere i målingen TNS Gallup har laget for Kommunal Rapport mener det har vært for mye fokus på rikspolitikk. Dermed etterlyser de mer fokus på saker denne valgkampen egentlig handler om, og drar fram det gule kortet til riksmediene.

Lokale og regionale medier har etter min mening vært flinkest til å dekke valgkampen. De er opptatt av det den handler om. Riksmediene har i stor grad hatt fokus på helt andre saker enn hva dette valget egentlig dreier seg om.

Det finnes imidlertid unntak. Halvor Hegtuns har i Aftenposten foretatt en rundreise til mange småkommuner og skildret politikken derfra. Nyhetskanalen har i dag ordføreduell fra Tromsø. Vi har tidligere sendt tilsvarende dueller fra Tønsberg, og Skedsmo.

Søndag hadde vi en reportasje med Ap-ordførere som samarbeider med Frp stikk i strid Martin Kolbergs ønske. I dag følger VG opp med den samme historien. Tirsdag dekket vi en meningsmåling ved å bruke to ordførerkandidater i Drammen, onsdag ved å møte folk på gata i Bergen for å høre hva de mener om valgkampen. Vi har dessuten gjentatt vår valgserie Erleveien, hvor vi møter beboerne i et borettslag i landets nest største by.

Bildet er altså langt fra svart-hvitt. Det er lokalvalgkamp også i riksmediene. Men rikspolitikerne har en svært dominerende plass. At sju av ti spurte i målingen til Kommunal Rapport mener det er for mye fokus på rikspolitikk bør vi som medier ta til oss. Det håper jeg både min egen og andre redaksjoner gjør. Det er over en uke igjen til kommunevalget.

30.aug.2007 @ 10:36av Katrine

Ingen gule kort til mediene fra meg, men snarere heller rødt.

30.aug.2007 @ 17:36av Hans Kr.

Må nok si meg enig med ovenstående. Ville kanskje til og med vurdert utvisning.
Så min første valgsending i går. På TV2.
Det ble en begredlig greie. For første gang på mange år synes jeg faktisk Stenstrøm lot det ta helt av. Når han lar politikerne selv få overta slik KRf representanten gjorde blir det for dumt.
Og innholdet i debatten var jo totalt uten mening for et kommunevalg.
De 2 som gjorde den beste innsatsen var faktisk de 2 representantene for eleven i Bodø.
Klare og konsise i fremstilling og tale.
Samt at rektoren fra Ullern ga en god fremstilling av et flott stykke arbeid.
Samtlige politikere som var til stede gjorde etter min mening en meget dårlig innsats, men hvis noen fra valgredaksjonen kan peke ut noe som hadde verdi for lokale kommunevalg i den sendingen vil jeg gjerne høre den.

31.aug.2007 @ 08:52av Rune G

Litt på siden av posten din, men spørsmål: Skolevalgene
-de begynner å tikke inn etterhvert har jeg skjønt. Vil dere kommentere dem? Tror du de indikerer noen trender?

31.aug.2007 @ 10:37av Kjetil

Hei, Rune G: Skolevalgsresultatene er på vei ja. Vi har hørt en del skoler, og tror det vil vise en trend. Samlet oversikt offentliggjøres tirsdag kl. 20. Følg med på TV 2 Nyhetskanalen.