Lysner det for Erna?

Høyreleder Erna Solberg smilte da jeg traff henne i går kveld. Det har hun ikke gjort på en stund. Men når Gallupen peker oppover da smiler selv en partileder som har vært i motvind.

image205
Nå er ikke 17,2 noe tall å jule over for et parti som Høyre. Det er fortsatt bak 18,1 som var det forrige kommunevalget. Det var Høyres dårligste kommunevalgresultat siden 1971. Men fremgangen til Høyre på dagens kommunevalgbarometer TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2 kommer etter at partiet har vært igjennom en turbulent tid.

Bakgrunnstallene viser at mye av Høyres fremgang kommer fordi flere kvinner nå sier de vil stemme på partiet. Kanskje snakker vi dermed om en slags sympatieffekt etter all kritikken partilederen har vært utsatt for.

Men Høyre mister også færre tidligere velgere til Fremskrittspartiet, og de klarer å mobilisere en del velgere som ikke stemte ved det forrige kommunevalget. Flere unge velgere gjør at Høyre nå er større enn SV i gruppen under 30 år.

Høyre følger nøye med på de lokale målingene som forestas ute i landet. Som jeg tidligere har skrevet på denne bloggen viser flere av dem bedre tall for Høyre enn mange nasjonale målinger. Sterke lokale målinger i byer som Drammen, Stavanger, Sandefjord, Bergen og til dels Oslo er med på å få Erna Solberg til å puste roligere.

Kan Høyre være i ferd med å reise seg igjen, eller er partiet allerede dømt til å bli en av valgets tapere i høst?

29.aug.2007 @ 09:31av Rune G

Flere av oss har påpekt at målingene TV2 har vist de siste gangen, har vært sterkt avvikende fra mange trender som har vært rundt om i hele landet – særlig lokalmålinger.
Det er interessant hvilken “konklusjon” du prøver å trekke – osm om du litt motstrebende må erkjenne at underlagsmaterialet til Høyre er et helt annet enn dere har operert med. Kan godt være at mange gir uttrykk for sympati, men de av oss som følger med litt over hele landet har sett denne trenden i hele sommer. Svaret kan rett og slett være at velgerne faktisk er opptatt av politikken – og synes Høyre har god politikk.
Det er med undring/resignasjon/skuffelse jeg registrerer at mange “rikskommentatorer” er veldig raske til å finne alle mulig andre grunner enn politikk, når målinger skal analyseres.
Men selvsagt, det er mange forhold som spiller inn, og valget er på ingen måte avgjort. 🙂

29.aug.2007 @ 21:35av Kjetil

Til Rune G: Nå trekker du ganske forhastede konklusjoner. Høyre har hatt en nedtur på Gallup, også synlig på lokale målinger. Høyres tall er svingende. Lokale målinger gir gode tall i en del storbyer og langt svakere tall andre steder. Om du skuler til poll of polls så stemmer tallene til TNS Gallup ganske godt.
Om jeg skal komme med et spark til andre byråer var det f.eks. på tide at norstat og nrk i dag justerte krf ned til det nivået de ligger på i de fleste andre målingene.