Endre er usikker

Tenk deg å stille til valg, men ha blitt usikker på om du vil stemme på deg selv. Det er situasjonen for Endre Juvik, en av beboerne i TV 2-serien Erleveien.

Han ble interessert i politikk for to år siden da han var med i TV 2s valgserie Erleveien. Den gang gjorde bredbåndsløftet til Senterpartiet størst inntrykk. I år endte Endre opp som listekandidat i Bergen. Men er usikker på om han stemmer på partiet sitt om to uker.

Det er Senterpartiets regjeringsdeltagelse som gjør Endre usikker. Fleipende etter å ha matet katten, ler han da kollega Trine Hvamb spør om det er noen politikere han kan tenke seg å kastrere. – Jeg kan gjerne ta noen i Arbeiderpartiet, som kulturministeren eller helseministeren og litt statsministeren, ler Endre.

Han synes åpenbart Senterpartiet har blitt overkjørt i alt for mange saker i regjeringen. Mest kritisk er han til Trond Giskes overkjøring av norske kommuner i spilleautomatpolitikken.

Selv om Endre bor i blokk i Bergen beskriver han det rødgrønne regjeringssamarbeidet på typisk Sp-vis: Jens styrer traktoren, helt bak på høylasset sitter Åslaug og Kristin som to små nisser som bare blir diktert, sier han.

26. kandidaten til Senterpartiet er altså usikker på partivalg to uker før valgdagen. Og han er slett ikke alene. Vi som ennå ikke har bestemt oss er mange. Vi som leser partiprogrammer en god del færre. Det er mange saker som kan avgjøre hvor både Endre, jeg og mange av dere vil ende. Det er ikke sikkert dere får hjelp, men en pekepinn på hvor du står kan du kanskje få ved å ta partitesten. En slik test har selvfølgelig bare med et utvalg av saker. Det er mange andre saker i en lokalvalgkamp med store variasjoner fra kommune til kommune.

27.aug.2007 @ 14:21av Bygdis

Dere jobber beinhardt for å finne folk som uttrykker seg i negative ordelag mot regjeringen. Det er etter manges mening alt for mange som støtter den, så her gjør
nok Nettavisen og TV2, uten å være klar over det, en god jobb for å skaffe de rødgrønne flere stemmer. Prøv med en snev av objektivitet!

27.aug.2007 @ 14:39av Kjetil

Hei, Bygdis.
Erleveien er en tilfeldig utplukket adresse i en gjennomsnittlig valgkrets i Bergen. Endre Juvik var usikker på partivalg da han medvirket i serien i 2005. Like før valget landet han på Senterpartiet. I mellomtiden er han nominert på partiets liste ved kommunevalget. Imidlertid er han som det fremkom i reportasjen kritisk til at partiet blir overkjørt av Arbeiderpartiet i regjeringen og nok en gang usikker på hva han skal stemme ved valget. I år som for to år siden følger vi Endres vei mot valgurnen.

27.aug.2007 @ 16:06av Geir

Og hva fikk du som anbefaling i din egen partitest da, Kjetil?

27.aug.2007 @ 17:19av Kjetil

Hei, Geir.
Jeg har tatt både Nettavisens partitest og andre tilsvarende tester flere ganger for å sjekke dem opp mot hva partiene mener. Ikke bare hva de skriver, men hva de faktisk mener. Jeg synes flere av testene treffer ganske bra. Jeg har faktisk ikke tatt testen med tanke på hva jeg mener selv ennå.

27.aug.2007 @ 18:19av Bygdis

Kjære Kjetil. Det hadde kanskje vært lurt av deg å se hvor langt ute på høyresiden du befinner deg. For på venstresiden befinner du deg i hvedrtfall ikke. Langt derifra. Så min oppfordring er. Ta testen på valgomaten og finn ut hvor du befinner deg i det politiske landskapet. Å være betalt for å rakke ned på dagens regjering er ikke mye frittstående og uavhengig.

27.aug.2007 @ 19:43av Kjetil

Kjære “Bygdis”.
Jeg kan forsikre deg om at jeg skal ta partitesten også for å sjekke hva den forteller om mitt ståsted. Jeg skal også lese mer i valgprogrammer (jeg startet med å lese bydelsprogrammene der jeg bor i helgen). Jeg kan også berolige deg med at jeg ved ulike valg har stemt på flere politiske partier. At jeg i denne bloggen stiller spørsmål ved hva de som styrer landet gjør er vel ikke unatrlig. Journalister som ikke gjør det svikter vel egentlig sitt samfunnsoppdrag. Om du leser med objektive briller, så er det flere enn dagens regjeringspartier som får kritiske spørsmål her inne.

27.aug.2007 @ 23:50av Stian

Til “Bygdis”: Jeg tror faktisk både jeg og en god del andre ved enkelte anledninger har vært betydelig mer kritisk til de rødgrønne det siste året enn hva Kjetil har vært. Men det går faktisk an å være tilhenger av rødgrønn politikk likevel. Ja; for min del er jeg faktisk av den oppfatning at de rødgrønne partiene blir MER troverdige og får enda mer gjennomslag for sakene sine ved at det synliggjøres for offentligheten at den politikken som føres konstant er under sunn debatt og diskusjon internt i regjeringspartiene. At noen titalls statsråder og statssekretærer hver bidige dag gjennomfører Regjeringens politikk til unisone kamprop fra alle regjeringspartienes medlemmer fremstår jo som særdeles lite overbevisende, selv om jeg jo registrerer at også en slik strategi har sine tilhengere.