En innbygger for mye

Stakkars den ene som var så uheldig å flytte til Svelvik i fjor. En ekstra innbygger betyr nemlig en million i tapte inntekter for kommunen.

image126
Det var en gang en kommunalminister som het Åslaug Haga og skulle være raus og ville spandere litt ekstra på noen kommuner, sånn like før kommunevalget.

En egen sommergave ble løsningen, den skulle deles ut til de kommunene som tapte mest som følge av at reglene for hvordan pengene fordeles mellom kommunene ble endret. Det var bare en forutsetning til, kommunene som skulle få sommergaven fra Haga måtte ikke ha fått flere innbyggere i fjor.

I Vestfoldkommunen Svelvik satt ordfører Knut Erik Lippert fra Høyre igjen som en av de store taperne da inntektssystemet til kommunene ble endret. Han kunne dermed vært med blant de heldige som fikk pakke opp sommergaven fra kommunalministeren. Men, neida, så heldig var han ikke.

Stakkars Svelvik kommune fikk nemlig en innbygger ekstra i fjor. Folketallet i kommunen økte med en person fra 6465 til 6466 innbyggere. Dermed ble ikke Lippert blant de 79 ordførerne som fikk gleden av å være med å dele regjeringens valgsommergave på 50 millioner kroner.

Uten den ekstra innbyggeren, ville kommunen i følge Kommunal Rapport fått en million i sommergave fra regjeringen. Også Modum kommune går glipp av en sommergave på 1,4 millioner kroner, fordi folketallet økte med fire personer.

Synes du historien høres rettferdig ut? Eller er det bare rett og rimelig at en innbygger fra eller til skal utgjøre forskjellen på en million kroner i kommunekassa?

28.jun.2007 @ 14:39av PeterS

Rettferdig ja, bra nei.
Hagas sommergave var et prisverdig tiltak. Av og til får det uheldige utslag, men inntektssystemet til kommunene er allerede så komplekst at det dumt å innføre enda flere mekanismer for å være rettferdig.

28.jun.2007 @ 14:49av ThorA

Genialt system. Kommunen jeg kommer fra har ca 4700 innbyggere og har så lenge jeg kan huske hatt en liten økning hvert år i innbygger antallet, de fikk 1 million ekstra av Haga ..

28.jun.2007 @ 19:31av kjetil

teknisk test

01.jul.2007 @ 13:26av Petter

Klart at dette er helt greit.
En million fra eller til er ikke så viktig.
Det er viktigere at man slipper å ha 10 ekstra årsverk for å lese gjennom “søknader” eller til å administrere et komplisert regelverk som hadde vært “rettferdig”.
Da hadde alle fått mindre penger.