Renta opp igjen

De begynner å komme ganske hyppig brevene fra banken. Det har nesten blitt en vane å få beskjed om renteøkning.

image125
Ti renteøkninger på rad har kommet etter at Kristin Halvorsen ble finansminister. I dag satt Sentralbanksjefen nok en gang renta opp. En liten kvarting som de kaller det i sentralbanken, eller 0,25 kommer det til å stå i brevet du snart får fra din bank.

Renta er nå den høyeste på fire år, og stikk i strid med hva de gjorde for bare kort tid siden, begynner ekspertene nå å snakke om at de frykter et rentenivå på åtte prosent.

Selv Norges Bank har i dag spådd at renta skal høyere opp enn tidligere antatt. De varsler at det kommer tre rentehevinger til før jul, det betyr annenhver måned resten av året.

Høyreleder Erna Solberg mener renta er i ferd med å bli så høy at unge i etableringsfasen begynner å få problemer. Hun mener finansminister Kristin Halvorsen må ta grep for å bremse takten i renteøkningene.

– Når regjeringen ikke gidder å gjøre noen strakstiltak, for eksempel med arbeidsinnvandring så går renten opp, sa Solberg til TV 2-nyhetene i kveld.

Hvem mener du må ta ansvaret for at renta går opp? Bør regjeringen gjøre noe med den økonomiske politikken? Hvor høy rente tåler du før du får problemer?

27.jun.2007 @ 19:53av Stian

At renten nå stiger er jo i første rekke en konsekvens av at folk har fått det bedre i Norge etter at Regjeringen kom til makten. Arbeidsledigheten er lavere. Yrkesdeltakingen er høyere. Lønnsnivået har økt.
Men det er selvsagt ikke positivt med økt rente av den grunn. Det viktigste Regjeringen nå kan gjøre for å unngå enda sterkere renteøkning, er slik Erna Solberg er inne på å øke tilgangen på arbeidskraft ytterligere. Etter mitt syn bør dette imidlertid ikke primært skje ved økt arbeidsinnvandring, men ved økt yrkesdeltakelse fra gruppene som i dag i alt for stor grad står utenfor, i hovedsak etniske minoriteter, funksjonshemmede og kronisk syke.

27.jun.2007 @ 21:42av Hans Kr.

Ja, det er jo ganske forunderlig, at dette skjer hver gang det kommer en sosialistisk regjering.
Men når det er ønsker som skal styre pengesekken, og ikke fornuften har det lett for å bli slik.
Og hvis noen tror at det gir seg her tar de nok skammerlig feil.
De som taper er selvsagt barenfamiliene, de som er i etableringsfasen og de som er dårligst stilt fra før.
Det er utrolig at det skal være så vanskelig å se at hvordan virkningen av den rødgrønne regjeringens økonomiske politikk slår ut i feil retning for de som sliter mest.
Vi får krysse fingrene å håpe at de skjønner feilen før vi igjen tipper over 10 %, men vi som har levd en stund, vet jo at det har skjedd før.

28.jun.2007 @ 01:56av Audun

Renta stiger merr enn det som var spådommen da dagens regjering tiltrådte. Rentebanen har faktisk blitt hevet fire ganger siden den gang. I tillegg har lønnsøkningen blitt høyere enn det regjeringe la opp til i statsbudsjettet. Når en samtidig ser at pensjonsutgiftene i kommunene nå er like store eller større enn utgiftene til tjenestyting. På toppen av dete hele veleger regjeringen å øke utgiftene i revidert statsbudsjett! Tydlig at regjeringen har mistet kontrollen. Få Høyre og Foss på banen igjen!

28.jun.2007 @ 09:50av Stian

Audun: Slik at vi kan få lavere lønn, mindre pensjonsutgifter og mindre penger til velferd, mener du? Høres ut som Høyre og Foss, det ja.

28.jun.2007 @ 11:13av Hans Kr.

Nå har vi vel ikke sett at det er blitt så veldig mye mer til rettferd med dette regjeringsalternativet enn det forrige.
De fattige blir fattigere, og i tillegg har de økt i antall.
Så den polimikken holder faktisk ikke lengre.
Man øker ikke velferden, selv om man ansetter flere folk i det offentlige.
Det offentliges utgifter MÅ ned, det er eneste utveien. Og så lenge utgifter til pensjonsutbetalinger faktisk er bundet opp til det antall levende mennesker som har rett på pensjon, kan man ikke bare kutte i de utgiftene.
Så sant man da ikke velger en utradisjonell løsning som sosialistiske ledere har gjort tidligere.
Fange- og arbeidsleire i kaldere strøk for eksempel.
Det senker jo både nåværende og fremtidige pensjonsutbetalinger i stor grad.

28.jun.2007 @ 12:11av Stian

Jeg har opplevd folk som nekter å forholde seg til annet enn det som foregår oppe i ens eget hode før, men ingen som har gjort det til en livsstil slik du har, Hans Kr.

28.jun.2007 @ 18:40av Hans Kr.

Jammen da Stian, er det godt vi lever i et demokrati, og at jeg er tilhenger av at en ver har rett til sin egen mening.
Uansett hvor mye den går på tvers av min.
Når det gjelder den økonomiske politikken til den sittende regjering, kan en sikkert diskuteres i mange år. Og det vil sikkert også bli gjort.
Men denne gang gjaldt det faktisk npk en renteoppgang under det rødgrønne regjeringsalternativet.
Ikke innholdet i mitt hode.

28.jun.2007 @ 20:20av Stian

Meninger er flott. Ralling kan derimot være litt slitsomt i lengden.

29.jun.2007 @ 16:25av Hans Kr.

Ralling er vel noe enkelte personer gjølr på dødsleie i følge min ordbok.
Ralljering derimot er vel da det som blir slitsomt for SV representanten fra Sankt Hanshaugen.
Og igjen er det opp til enhver å danne seg sin egen mening.
Også jeg.

29.jun.2007 @ 16:50av Stian

01.jul.2007 @ 13:04av Hans Kr.

Og dermed er vi tilbake til den sittende regjerings økonomiske politikk.
Som vi faktisk da får et eksempel på hver måned at ikke er bra, fordi renteøkningene slaper en økonomisk forskjell for norsk næringsliv, i forhold til de land de skal konkurrere med.
Renteøkningen gjør det også verre for barnefamiliene, og de unge som skal etablere seg.
Og dette igjen er med på at flere personer sliter med å klare seg i et av verdens rikeste land.
Og det h
ar faktisk ikke våre barn fortjent.