Trygghet i hverdagen

Norge er verdens beste land å bo i, hører vi stadig politikere si. Hva er det som er så forskjellig med virkelighetsoppfatningen når mange mennesker slett ikke føler det samme?

Det var sterkt å se Grethe Samuelsen fra Åndalsnes på TV 2-nyhetene i går kveld. I 1992 overlevde hun mirakuløst et knivdrama der to andre ble drept. 2. mai i år satt Grethe livredd og hørte en innbruddstyv i leilighetskomplekset hun bor, men politiet i Rauma rykket ikke ut.

Du kan se innslaget fra TV 2-nyhetene søndag kveld om virkeligheten på Åndalsnes her.

Pengemangel har i følge innslaget ført til at operasjonssentralen nekter lensmannsbetjenter på vakt å rykke ut på promillekjøring, trafikkulykker med personskade, brannstiftelse på bolighus og andre forhold som kunne ha avslørt annen kriminalitet.

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal nektet i gårsdagens innslag å uttale seg om de har nok penger til forsvarlig drift i sitt distrikt.

Justisminister Knut Storberget valgte å dra på ferie da regjeringen presenterte den vårlige budsjettjusteringen (som på politikerspråket heter revidert nasjonalbudsjett). Han spilte inn sine kommentarer på video og sa blant annet at “Vi skal reagerere på en måte som er smart, som gjør at de som er kriminelle ikke kommer igjen”.

Det var kanskje ikke akkurat det som skjedde på Åndalsnes 2. mai, da Grethe Samuelsen ikke fikk hjelp av politiet. Skal man tro på det som står på nettsidene til Justisdepartementet virker det i det nesten utenkelig at det kan skje, for her ramses det opp en masse gode tiltak og virker nesten som om alt er topp i justissektoren.

Ifølge Arne Johannessen som er leder i Politiets Fellesforbund er det et stort problem at betjenter i lensmannsdistriktene ikke får rykke ut når publikum ber om hjelp.

Mener du det er forsvarlig at folk som ringer politiets nødnummer ikke får hjelp? Bevilger politikerne nok penger på å sikre folk mot kriminalitet, eller mener du politiet får for lite penger? Bør ressurser til politiet prioriteres høyere på statsbudsjettet?

28.mai.2007 @ 16:38av Lene Johansen

Det er interesant at du tar opp dette problemet Kjetil. Politikere har vært så opptatt av å skape store symbolprosjekt for å sette sitt merke på norsk samfunnsliv, hvilket drar penger bort fra grunnleggende statlige oppgaver, som politi og justis vesenet. Etter hva jeg kan følge norske nyheter og rapporter fra venner og familie i Norge, så er ikke dette det eneste området som får for lite ressurser til å ivareta grunnleggende oppgaver.