Gir seg selv stryk

Vi har valgt feil ved ikke å stille krav. Barn må lære å lese, erkjenner kunnskapsminister Øystein Djupedal i dagens VG. Han innrømmer å ha tatt for lett på dette med kunnskap.

image93Helt siden regjeringen la barnehagene inn under statsråden som styrer skole, utdanning og forskning og døpte det Kunnskapsdepartementet, har opposisjonen harselert med at han bare er barnehageminister og slett ikke har tatt kunnskap på alvor.

Det kan vel kalles oppsiktsvekkende når Djupedal, som ledet arbeidet med programmet SV gikk til valg på i 2005, bruker første pinsedag til å komme med en erkjennelse om at han har hatt feil fokus, og nå ser for seg et nytt skolepolitisk landskap.

“SV vil sikre lek som metode for læring, og at fri lek og fysisk aktivitet blir en viktig del av en forlenget skoledag”, het det i programmet partiet gikk til valg på. Videre het det: “SV vil fjerne eksamen og karakterer i ungdomsskolen og innføre alternative vurderingsformer, for eksempel mappevurdering, der alle elever får kontinuerlig tilbakemelding på arbeidsinnsats og prestasjoner ut fra sine forutsetninger”.

SV har nok til tider tatt litt for lett på dette med kunnskap, heter det fra Djupedal i dag. Nå fremhever han kunnskap i norsk, matte og engelsk som det viktigste skolen kan drive med.

Hvor har det så blitt av SVs skolepolitikk, som partiet gikk til valg på, og sikret seg mange stemmer blant annet fra lærerstanden? Når selv nestlederen i utdanningsforbundet Per Aahlin sier i artikkelen at det av og til er vanskelig å se forskjell på tidligere utdanningsminister Kristin Clemet og Øystein Djupedal, sier det kanskje sitt?

Det er nesten slutt på snakket om skolemat fra SV. Du husker vel den varme pastalunchen som Kristin Halvorsen serverte i valgkampen 2005? Dette var Halvorsens løfte om den nye skolehverdagen. Partilederen har innrømmet at det hele var en valgkamptabbe. Så langt har dette løftet endt opp med at under halvparten av landets skoleelever vil få en gulrot eller en banan om dagen fra høsten av.

Politiske motstandere av Djupedal mener det er bra at han erkjenner å ha vært på feil planet i skolepolitikken, og ønsker ham velkommen etter. De vil selvfølgelig hevde at Djupedal har gravlagt SVs skolepolitikk, mens han selv vil hevde at det er snakk om en justering av kurs. Men slett ikke alle hans partifeller liker dagens utspill.

Allerede før SV gikk inn i regjering høsten 2005, mente mange av velgerne at partiet hadde endret politisk kurs, i følge en måling TNS Gallup laget for TV 2-nyhetene.

Hva mener du om Djupedals erkjennelse? Har SV vært på feil planet, eller er den tidligere nestlederen i partiet i ferd med å begrave partiets skolepolitikk? Og hva mener flere av Djupedals partifeller som var med å vedta partiets skolepoltiske program?

27.mai.2007 @ 14:39av Vidar N

At SV er på feil planet vil vel ikke overraske så mange. Vi får bare håpe de “våkner” på flere felt i framtiden!

Men det er absolutt positivt at en kunnskapsminister våkner og ser at det faktisk stilles krav til borgerne når de kommer ut av skolen, og siden skolen skal forberede borgeren til dette…

27.mai.2007 @ 16:27av Hans Kr.

Har virkeligheten ENDELIG innhentet barnehageministeren også.
Er jo flott da at det skjer nå, og ikke om et par år, slik at han får sjanse til å rasere hele skoleverket.
Tror nok ikke at SV har vært på feil planet, For egentlig har de vel overhodet ikke landet enda, hverken her på jorden eller på andre planeter.

De lever i en fantasiverden som ikke har rot i virkeligheten, og finner vel kanskje ut at det KOSTER litt være i posisjon, litt mer enn de faktisk tenkte over når de var i opposisjon, kanskje.

Men en ting skal barnehageministrene ha honnør for, at han innrømmer at han har tatt feil. Det er det ikke mange poltikere som gjør.

Men det skal så foferdelig mye mer til før han blir ansett som seriøs.

Men lykke til!

27.mai.2007 @ 20:20av Jonas

Vi er mange som har undret oss på at SV, det “nye” lærer og høgskolelærerpartiet har ønsket flere friheter, nivåsenkning og at alt skal bli alminnelig og lettvint.

Iblant har vi tenkt at det er medlemmer med slik bakgrunn som ønsker senkning av bekvemmelighetsgrunner.

Men SV-sausen er en rar saus. De elsker dr.grader og å bli sett opp til, samtidig som de gjerne vil flate ut og opptre rølpete i samvær med andre SV-ere.

Konklusjonen er nok at SV-ere egentlig ikke vet hvor de vil. Selv Venstre på sitt mest vinglete var aldri slik.

Så nå lurer vi på hva annet som kan KU-VENDES. Rart å observere det i alle fall