Til valg på Facebook

Erlend Wiborg (Frp) og Tage Pettersen (H) i Moss stiller til valg på Facebook. Det gjør også Lørenskogordfører Åge Tovan (Ap) og Gunhild Johansen (SV) i Tromsø, samt en rekke andre lokalpolitikere.

image89Selv Brannspilleren Erik Huseklepp har fått en gruppe på nettstedet som ønsker ham som ordfører i byen etter Hermann Friele, som gir seg til høsten.

Nettet blir tatt i bruk til å kommunisere med velgerne i større grad enn ved noe tidligere valg, særlig unge skal lokkes via nett når partiene satser bredere på nett enn noen gang før.

Profiler og invitasjoner til kampanjer og aktiviteter dukker opp som paddehatter. Mange politikere har egne nettsider og skriver blogger. Men valgforsker Frank Aarebrot, som også medlem i Arbeiderpartiet mener Facebook vil ha begrenset betydning i valgkampen.

– Det er et passivt medium, folk må søke seg til politikerne. Men om de oppnår å få en velger, har de jo oppnådd en sier Aarebrot til Kommunal Rapport i dag.

I Stjørdal, som er en av Nord-Trøndelags største kommuner er det temagrupper både for og mot den sittende ordføreren, mens partiene i Oslo bruker nettsamfunnet til å invitere til debatter, dueller og ulike arrangementer.

I stor grad har politikerne på nettsamfunn sine politiske venner, motstandere, noen journalister og andre bekjente som såkalte “venner” på nett. Spørsmålet er om de når nye mennesker eller om det egentlig mest av alt handler om å dyrke eksisterende nettverk.

Jeg har også tidligere skrevet om valgkamp på nett i bloggen. Partiene bruker langt større ressurser på nett enn tidligere. Men spørsmålet er om nettet virker. For politikerne i Norge nekter å åpne for politisk reklame på tv, fordi det kan virke for sterkt. Men i aviser, på radio og på nett er både reklame og påvirkning helt i orden, mener flertallet av norske Stortingspolitikere.

Kanskje er det fordi nettet ikke påvirker like sterkt som tv gjør. Lar du deg påvirke av politikere på nett, eller preller det av? Tror du nett vil få mer å si i valgkampen i høst enn tidligere?

24.mai.2007 @ 20:59av Charlie

Printscreen er vel enklere enn å knipse av skjermen med mobilen, for deretter å poste den til mailen din…?

25.mai.2007 @ 22:28av Jonas Eilertsen

Denne er jo et litt interessant eksempel på at facebook på en eller annen måte blir brukt i valgkampen
www.nordlys.no/nyheter/article2791119.ece