Her er de tøffeste valgduellene

www.twitter.com/khd

Onsdag denne uken kunne de rødgrønne juble for flertall på TV 2s siste meningsmåling. Men ledelsen er syltynn – bare noen hundre stemmer kan snu opp-ned på resultatet.

Kjetil_touch

La oss begynne med nøkkeltallene fra målingen vi presenterte på TV 2s nye touchscreen onsdag denne uken. De rødgrønne ligger an til å få 86 mandater på Stortinget. 87 sammen med Rødt. 85 er nødvendig for å danne flertall.

Samtidig viser utregningene til vår valgekspert Terje Sørensen at det “close race” mellom blokkene i minst seks fylker. I disse seks fylkene vipper det såkalte “siste-mandatet” mellom blokkene.

En endring i bare to av fylkene ville føre til kaos på Stortinget. La oss for eksempel ta Oslo og Finnmark først.

Ingalill_olsen_ap_finnmark Laila_davidsen_frp_finnmark
Olsen (53) mot Davidsen (35)

I Finnmark kjemper Ingalill Olsen Fra Arbeiderpartiet en beinhard kamp mot Frps Laila Davidsen om det siste direktemandatet. Akkurat nå er Olsen INNE, mens Davidsen er UTE. 104 stemmer skiller.

Hadia_tajik_ap_oslo Nikolai_astrup_frp_oslo
Tajik (26) mot Astrup (31)

I Oslo vipper det også mellom blokkene. I vår måling er Hadia Tajik inne for Arbeiderpartiet, men Høyres Nikolai Astrup er veldig nær å kapre mandatet. 892 stemmer skiller.

Mer skal det ikke til før mandatfordelingen i Stortinget ender med kaos, 84 mandater til de rødgrønne, 84 til de borgerlige – og Erling Folkvord på vippen.

Her er ytterligere fire fylker med spennende dueller:

Odd_omland_ap_vestagder Henning_skumsvoll_frp_vestagder
Omland (53) mot Skumsvoll (62)

I Vest-Agder kjemper Odd Omland (Ap) mot Henning Skumsvold (Frp). Omland er INNE, mens Skumsvold er UTE. Det skiller 787 stemmer.

Haaheim_ap_oppland Blaafjelldal_frp_oppland
Håheim (25) mot Blåfjelldal (28)

I Oppland slåss Hanne Blåfjelldal (Frp) mot Stine Renate Håheim (Ap). Blåfjelldal er INNE, Håheim er UTE. Det skiller 151 stemmer.

Vennesland_ap_austagder Svein_harberg_h_austagder
Vennesland (24) mot Harberg (51)

I Aust-Agder står Line Vennesland (Ap) og Svein Harberg (H) mot hverandre. Vennesland er INNE, Harberg er UTE. Det skiller 566 stemmer.

Magnhild_kleppa_sp_rogaland Bente_thorsen_frp_rogaland
Kleppa (60) mot Thorsen (50)

Og i Rogaland kan Bente Thorsen (Frp) fort gi Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) kamp om sistemandatet. Kleppa er INNE, Thorsen er UTE. Det skiller 647 stemmer.*

Legg merke til en ting: De rødgrønne trekker lengste strå i fem av disse seks eksemplene.

Regjeringspartiene har med andre ord mye stang inn i denne målingen. Dette var også situasjonen valgnatten 2005 – de rødgrønne dro i land det ene jevne mandatet etter det andre, også den gang en imponerende serie med stang inn.

Derfor blir det uhyre spennende å se resultatet av neste måling.

Som vi offentliggjør på TV 2 førstkommende mandag kl. 21.00.

*KrFs Kjell Arvid Svendsen er enda nærmere det siste direktemandatet i Rogaland, men på denne målingen er han uansett inne på Tinget som utjevningsmandat.

Husk også at utjevningsmandatene er uforutsigbare, de hopper og spretter mellom fylkene og kan bidra til ytterligere forvansking av bildet. En nærmere analyse av dette på bloggen førstkommende uke.