Hva er ditt første nyhetsminne?

Du glemmer aldri din første nyhet. Nå også bekreftet på Twitter.

Fredag kveld satt jeg og så en episode av den utmerkede dokumentarserien “Olje!” på nett-tv. Og slik verden er blitt, så diskuterte jeg programmet på nettsamfunnet Twitter underveis. Blant annet poengerte jeg at “Bravo”-ulykken er et av mine første nyhetsminner. Kollega Lars Laading svarte at han har Richard Nixions avskjedstale i 1974 som sitt første minne om en nyhet.

Slik begynte det, og nå har mange titalls Twitterbrukere fortalt om sine første, barnlige og sterke inntrykk av en nyhet.

Samlet gir alle disse små, personlige historiene et interessant bilde – her illustrert med en såkalt “sky”.

Skyen er hentet fra hashtags.no, et nettsted som analyserer hva folk diskuterer på Twitter. Oversikten viser tydelig at det stort sett er dramatiske hendelser og ulykker som setter spor først. Og går du inn i alle meldingene vil du se at vi stort sett er fem eller seks år når de første inntrykkene fester seg.

Som småbarnspappa synes jeg dette er interessant. Mitt eldste barn vil når som helst oppleve en nyhet som vil sitte i minnet live ut. Hun kan komme til å huske hvor hun var, og foreldrenes reaksjon. Bestemte lukter eller stemninger kan vekke minnene frem mange år seinere.

Føljetongen på Twitter forteller i allefall at mange har det sånn. Og psykologenes stadige oppfordringer om å snakke med barna når det skjer noe dramatisk virker helt klart fornuftige.

For min egen del kommer det første minnet fra det året jeg fylte seks. Da våknet jeg en stormfull morgen hos mine besteforeldre i Bergen. Leteriggen “Deep Sea Driller” hadde gått på grunn utenfor byen. Mine besteforeldre var tydelig bekymret, de hadde kjente ombord. Jeg husker frykten, Dagsnytt-meldingene og ikke minst tv-bildene av en stor borerigg på halvåtte i fjæresteinene.

Lånt av Stavanger Aftenblad.
Klikk for større versjon.

Hva er ditt første nyhetsminne? Bruk hashtag #MFNM på Twitter, eller bruk kommentarfeltet. Og hvis du ikke er kjent med Twitter, du kan likevel lete opp andres opplevelser her og her.

Jeg er khd på Twitter.