Wolfram kommer. Hype eller revolusjon?

Denne måneden lanseres søkemotoren Wolfram Alpha. Som Google, men forskjellig. – Den største internett-revolusjonen på en generasjon, skrev den britiske avisen The Independent i søndag.

Dermed er hypen i gang. Artikkelen i The Independent er fortsatt den mest leste på nettstedet, to dager etter publisering. Og søker du på Wolfram” i Twitter må du regne med 40-50 kommentarer i timen. Forventningene er enorme.

Dr. Stephen Wolfram, britisk fysiker bosatt i USA, står bak. Han har utviklet en søkemotor som lynraskt henter inn og sammenligner data. Vil du vite hvordan været var i London da John F. Kennedy ble drept, så får du svaret. Søkemotoren trekker både på det totale tilfanget av nettsider og private databaser. Treff som kan bekreftes hos autoritative kilder prioriteres og du får et vell av kurver og tabeller opp på skjermen.

“Computational knowledge engine” er de tre ordene Wolfram selv bruker for å beskrive tjenesten. Utgangspunktet er vitenskaplig. – Søkemotoren tar tak i akkumulert kunnskap for å gi svar på konkrete spørsmål, forklarer Wolfram i dette intervjuet (55 minutter).

Her kan du se Wolfram selv presentere deler av tjenesten på video. Legg merke til at Wolfram Alpha ikke nødvendigvis returnerer linker, men heller “hard facts”.

Wikipedia og “the wisdom of the masses” er blitt en dominerende trend på nettet. Ut fra forhåndsomtalen kan det virke som Wolfram Alpha slår et slag for gammeldagse, verifiserbare fakta.

http://Wolframalpha.com er adressen. Og her finner du bloggen til Stephen Wolframs institutt.

Dette kan bli spennende.