Obama forvirrer Jack Bauer

La du også merke til det? Jack Bauer er blitt bløt. Han er ikke så sikker på om tortur er ålreit likevel. Obamaeffekten når stadig nye områder.

In the hot seat: Kiefer Sutherland as Jack Bauer

Fox og produsentene av “24” har fått massiv kritikk for den utstrakte bruken av tortur i serien. Vi har sett alt fra giftsprøyter til misbruk av en hjertestarter. De første fem sesongene skal det ha vært så mange som 67 torturovergrep.

Glorifiseringen av tvilsomme metoder er blitt mer og mer umusikalsk for hvert år som er gått siden 11. september 2001.

Så når sesong sju dro i gang omtrent samtidig med Obamas innsettelse som president var jeg spent på om det ville føles helt feil å la seg underholde av Kiefer Sutherland og Annie Wersching i kveldens premiere.

“Er ikke Jack Bauer litt off, nå med Obama”, tekstet jeg til en kompis på forhånd.

Men hva skjer? Handlingen er flyttet til Washington, staute FBI har erstattet CTU – og Jack må svare for mulige brudd på menneskerettighetene i en senatshøring. I en nøkkelscene sier Jack at alt for mye er blitt holdt hemmelig i USA, at folket fortjener å vite hva som skjer.

Selv tidenes mest voldelige tv-helt er med andre ord i ferd med å ta til fornuften. Noe som ikke kan bety annet enn at selv Fox har merket seg kritikken, at noe var i ferd med å skje i Washington.

Men uansett hva som skjer med Jack Bauer etterhvert som serien skrider fram: Navnet er allerede uløselig knyttet til tortur. Så seint som fredag brukte The Wall Street Journal utrrykket “Obamas Jack Bauer Exception”.

Som betyr at Barack Obama skal ha sikret seg et smutthull i den nye loven som forbyr tortur. Et smutthull som kan gjøre det lovlig med tortur når det virkelig trengs..