Obama “fra Xbox til Atari”

Barack Obamas møte med Det hvite hus ble en nedtur på minst et felt: It-anlegget i det ærverdige bygget er som hentet fra forrige årtusen.

Tenk deg at du farter USA rundt. Ny teknologi er en sentral del av din suksess. Du er avhengig av e-post på mobilen (Blackberry). Og dine mange, yngre medarbeidere er utstyrt med det aller siste, være seg iPhone, Zune eller Macbook Air.

For en nedtur det må være å flytte inn i bygningen med USAs mest konservative IT-avdeling.

– Som å gå fra Xbox til Atari, sukker Obama-talsmannen Bill Burton.

For i Det hvite hus kjører fortsatt en seks år gammel versjon av Windows XP, forteller The Washington Post.

Tiden har stått stille det siste tiåret. Chatteprogrammer som Microsoft Messenger er forbudt. Det samme gjelder Facebook, Twitter, MySpace og YouTube.

Trådløst nettverk finnes ikke.

President Bush hadde ikke mobiltelefon, og han sendte aldri e-post. Han hadde rett nok en iPod, men han fikk ikke bruke iTunes. En ung assistent lastet ned musikk.

Nå stilles det selvfølgelig helt spesielle sikkerhetskrav til it-systemet i Det hvite hus. Men nettmagasinet Wired har flere forslag til Obama.

* For det første bør han gå over til Mac. Som er mindre utsatt for virus. Og som ble foretrukket av alle Obamas medarbeidere under valgkampen.

* Det finnes chatteprogram som krypterer alt du taster inn, for eksempel Adium.

* Obama har allerede en Twitter-konto. Hvor farlig kan DET være?

* Og hvis det er sånn at Det amerikanske forsvaret får all den kule teknologien først – det må da finnes en topphemmelig måte å beskytte trådløse nettverk på?

Dessuten: Om ikke noen hacker seg inn på Obams e-post, så blir mesteparten offentliggjort noen år fram i tid likevel. Sånn er loven.

Dermed må Obama og hans folk uansett tenke seg om før de sender noe avgårde. Som Obama sa da det ble klart at han får beholde sin Blackberry – se for eksempel VG:

– Så lenge jeg tar høyde for at hver eneste melding KAN nå offentligheten, så er ikke dette et problem.