Bak kulissene, foran storskjermen

Dagen i dag har jeg tilbragt foran storskjermen i TV 2s nyhetsstudio. Mange arbeidstimer ligger bak når vi flyr lavt over Washington D.C.

Det vi kaller storskjermgrafikk er et flott verktøy når vi ønsker å plassere en begivenhet som presidentinnsettelsen på kartet. Som alle andre ting begynner det med en idé og grundig research.

Følg meg på Twitter – @khd

Så tar TV 2s dyktige grafikere med Helge Knudsen i spissen over. Helge finner først fram et satellittbilde fra Microsoft Virtual Earth. Så kjøper han de 3D-modellene han trenger på nettet. Denne gangen fikk han Det hvite hus billig, bare 90 dollar..

20012009014

Så skal elementene settes sammen. Det skjer i dataprogrammet VizArtist, fra bergensselskapet vizRt. Her genererers animasjonen – og mulighetene er mange. Vi beveger oss innover, bortover – oppover og nedover. De ulike elementene plasseres på en tidslinje med såkalte start- og stoppunkter. Det er også sånn at de ulike typene informasjon legges på i flere “lag”.

20012009015

Til en såpass stor jobb trenger Helge hjelp, denne gangen fra Astrid N. Wærdahl og Marcelo Riffo. Programmerer David Hoff har også vært innom for å lage en “template” som gjør det mulig å stoppe og starte grafikken underveis. Dette er en fordel for undertegnede, som slipper å holde seg til et fast manus. Teamet i regirommet følger ganske enkelt mitt tempo.

Regi

En presentasjon som denne blir aldri helt ferdig. Vi finner alltid noe vi vil endre på og legge til. Etter den første sendingen på TV 2 Nyhetskanalen morges bestemte vi oss for eksempel for å ta en sving BAK Capitol – for å vise hvor George W. Bush hentes med helikopter og fraktes bort fra byen. En idé om å animere inn helikopteret ble forkastet..

Regi2

Nederst her finner video fra en av de mange sendingene foran storskjermen i formiddag. Ut over kvelden er det planen å bruke flyturen igjen – men da er det viktig å skifte til preteritum:)

Studio

Hvor lang tid det tok? To dager. Og da med arbeidsinnsats fra seks personer, i større eller mindre grad.

1284