McCain vant valget

I kveld ble det amerikanske presidentvalget omsider avsluttet. Og det var John McCain som vant til slutt. I Missouri.

I 15 dager har de talt stemmer etter det uhyre jevne valget i Missouri. I kveld melder nyhetsbyrået AP at alle de 2,9 millioner stemmer omsider er talt opp.

Og McCain vinner hårfint. Han slår Obama med 3632 stemmer. En margin på fattige 0,12 prosent. McCain får dermed de siste 11 valgmennene – og den endelige fordelingen av valgmenn blir 365-173.

Men i denne sammenhengen er det neppe sånn at den som ler sist, ler best. Verken McCain – eller innbyggerne i Missouri.

For i hundre år har Missouri valgt USAs neste president. Nå ryker statens rykte som et barometer for den politiske stemningen i USA.

Forresten er det fortsatt mulig å holde liv i valgspenningen i enda noen uker til. For demokratene kan fortsatt, i allefall teoretisk, oppnå fullstendig kontroll i senatet med 60 seter:

* Republikaneren Ted Stevens tapte i morges senatsvalget i Alaska med 3700 stemmer. Demokraten Mark Begich drar dermed til Washington og sørger for at Demokratene får 58 seter.

* Senatsvalgene i Minnesota og Georgia er fortsatt ikke avgjort. I Minnesota skiller bare et par hundre stemmer, og det telles på nytt. Og i Georgia skal det holdes omvalg 2. desember.

* Bildet kompliseres forøvrig av de to uavhengige representantene i Senatet, blant dem Joe Lieberman. Her pågår det en følelsesladet nervekrig om hvor Lieberman skal høre hjemme.